DEADPOOL 2

Klicka på bilden, för att se hela bilden

Regi: David Leitch
I rollerna. Ryan Reynolds, Josh Brolin, Morena Baccarin, Julian Dennison, Zazie Beetz

BETYG: FYRA
PREMIÄR: 2018-05-16

Deadpool är inte som andra mutanter i X-Menlägret. Han är snutig, provokativ, ständigt svärande, överdrivet våldsbenägen och definitivt barnförbjuden. Men det är säkert också allt detta som bidrog till den enorma succén med föregångaren. Aldrig hade världen sett en så respektlös och brutal superhjälte på vita duken förr, vilket uppenbarligen tilltalade biopubliken i en osannolikt stor omfattning. Inklusive undertecknad, bör tilläggas. För lika mycket som jag uppskattar det tämligen konsekventa mörka allvaret i DC-universumet, lika positiv är jag till att Marvel här vågar släppa loss den kreativa lössläpptheten och driva med konventionerna, som man gör i Deadpool. Det här är infallsrikt elakt kulröj för hela den vuxna familjen, helt enkelt.

Initialt får vi veta att Deadpool alias Wade Wilson ägnat en stor del av tiden sedan sist med att utradera idel gangsterorganisationer världen runt. Till tonerna av A-has klassiker Take On Me, för övrigt. Nu är det dock tänkt att han ska bilda familj med flickvännen Vanessa. Fast just då slår tragedin till, varpå vår hjälte blir utom sig av sorg och super ner sig. Efter mycket om och men finner han dock mening i livet igen, och den kommer i form av en ilsken tonårsmutant, som blivit utsatt för övergrepp hans egen rektor. Deadpool har dock alltjämt hämnd i sinnet, så han bildar sitt eget misslyckade superteam som inte alls är i närheten av att ha det som krävs. Mitt i allt detta dyker sedan hårdingen Cable upp från framtiden med ett enda mål; att ta tonårsmutanten av daga av okänd anledning.

Som säkert alla förstår av detta referat är Deadpool alltjämt inte någon ordinär superhjälte, och det är förstås precis så det ska vara. Fans av första filmen kan känna sig trygga i att Deadpool 2 är sina ideal trogna. Denna lyckade uppföljare följer förvisso de oskrivna reglerna för en sådan på så sätt format och budget är betydligt större än första gången, men samtidigt är det väldigt tydligt att inspirationen och berättarglädjen är intakt. Det vimlar av popkulturella referenser, snuskiga antydningar, elakt fyndiga pikar och brott mot filmiska regler. Vidare kan man med gott samvete hävda att nivån på actionsekvenserna har vridits upp ytterligare några varv. Att ex-stuntmannen David Leitch, känd för slickat hårdkokta verk som John Wick och Atomic Blonde är ovanligt uppfinningsrik vad gäller att variera och förnya skildringen av våldsamheter på film är inget nytt, men Deadpool 2 utgör onekligen en god påminnelse om att så är fallet.

Skriven 2018-05-15

print

Våra samarbetspartners