M

Klicka på bilden, för att se hela bilden

Regi. Sara Forestier
I rollerna: Sara Forestier, Redouanne Harjane, Jean-Pierre Léaud, Liv Andren, Guillaume Verdier

BETYG: FYRA
PREMIÄR: 2018-05-11

Lila har läshuvud, men lider av grav stamning, vilket gjort att hon i stort sett slutat prata medan Mo inte alls kan läsa och försörjer sig på att köra chickenrace med sin dyra bil och andra lätt ljusskygga sysselsättningar. I normala fall hade de förmodligen aldrig mötts, men ett kort möte på en busstation blir början på en initialt trevande och långt ifrån lätt relation.

Detta är upplägget för M, en film som sätter fingret på två olika, men ändå inte helt väsensskulda tillstånd, som nästan oundvikligen ger upphov till hinder för både kärleken och en vettig framtid om de drabbade inte tar tjuren vid hornen. Detta tvingas både Lila och Mo inse. Först och främst måste de dock erkänna sina problem för varandra. Vilket inte är det lättaste eftersom båda två skäms för sina tillkortakommanden, och dessutom har annan tung last i det mänskliga bagaget.

På ett vis är M naturligtvis en typisk representant för den gamla hederliga minigenren motsatsernas attraktion. För Lila och Mo är verkligen olika som personer, men det finns ändå betydligt mer än kärleken som sammanlänkande kitt. Allt detta skildrar manusförfattande regissören och tillika huvudrollsinnehavaren Sara Forestier på ett berömvärt sätt. Här finns vare sig några överdrifter eller förenklingar, bara en realistisk, vardagligt naken och tämligen osentimental ton.

Fast ordentligt känslostarkt blir det hela ändå på sina ställen, och då går den annars rådande subtiliteten i filmen över till något annat där avgörande uppgörelser, som legat och bubblat plötsligt kommer upp till ytan. Allt det här ter sig i mina ögon fullständigt trovärdigt, och både Sara Forestier själv och Redouanne Harjane i rollen som Mo porträtterar dessa temperamentsskiftningar med den äran.

Skriven 2018-05-08

print

Våra samarbetspartners