JAKOB KARLBERG – fortsatt popsuccé även på egen hand

Klicka på bilden, för att se hela bilden

Det vore kanske synd att påstå att bred pop på svenska är en döende artform, men det vore samtidigt en överdrift att hävda att återväxten är direkt god nu när folk som Glenmark, Ledin, Strömstedt och Svenningsson börjar närma sig den officiella pensionsåldern. Det finns dock ljus i mörkret. Ett av dessa stavas Jakob Karlberg. Tjugotreåringen slog igenom med landsplågan Fan va bra för tre år sedan, och har alltsedan dess gått från klarhet till klarhet. Hitsen har kommit i en strid ström samtidigt som han nu också tagit ett fast grepp om sin karriär. Senaste singeln Generad, som släpptes så sent som i mars är utgiven på egna bolaget Charming Records. Ett stort steg, men också ett rätt sådant, menar sångaren själv.

Kostsamt vara solo

– Det känns naturligt i mitt fall, kommenterar han. Jag ville vara först på bollen eftersom det är något som kommer allt mer. Sedan har jag både management och manager som hjälper mig, så jag är inte ensam. Men det är klart att det var ett stort steg. Det här kostar både mycket pengar och tar tid.

Nöjd med streaming hittills

Initialt hade Jakob kontrakt med multijätten Sony. Tillsammans med dem släppte han totalt sju singlar. Därefter togs ett “gemensamt beslut” om att samarbetet skulle avslutas. Sångaren är noga med att betona att ingen schism låg bakom, bara att han ville pröva något nytt. Och så här långt finns ingen anledning för honom att ångra avhoppet. På bara omkring fem veckor har första släppet på egen hand, ovanämnda Generad streamats en halv miljon gånger, något han är fullt nöjd med.

– Ja, jag tycker det ser bra ut. En halv miljon får ju sägas vara godkänt, och när jag släpper en singel går det bättre för de andra singlarna också.

Låtar till ett album

– Vad händer härnäst då? Är det tänkt att det ska bli ett album också vad det lider?

– Jag har många låtar på lager, och flera av dem känns bra, så det finns ju tillräckligt många för att få ihop till en hel skiva. Samtidigt tänker jag på när mina egna favoriter släpper album. Då orkar jag sällan lyssna igenom hela. Fast man kan ju göra som John Mayer gjorde senast, och släppa flera ep, som blev till ett album senare.

På tal om favoriter, så var Kiss Jakobs första idoler som yngre. Knappast unikt, förstås, och det amerikanska hårdrocksbandet har till synes heller inte påverkat hans musik ett dugg. Det har däremot Jumper och Jakob Hellman, två popakter i vars fotspår den Alingsåsbördige sångaren tveklöst har fortsatt vandra i, och kanske i viss mån också tagit över stafettpinnen från.

Bred smak

– Fast John Mayer är en stor favorit. Jag hittade honom själv, så han är definitivt en av de största. Sedan gillar jag Max Martin eftersom jag alltid gillat kommersiell pop. Men det finns mycket olika saker jag lyssnar på från hårdrock till country.

– Jag har förstått att du varit intresserad av musik ända sedan barndomen. Vad är ditt första minne av det

Tidiga minnen och passion

– Mitt första minne är att jag hade leksakstrummor som jag bara bankade på, och jag kommer ihåg att farsan satt bakom mig och lärde mig trumma. Sedan fick jag ett riktigt trumset som sjuåring. Därefter fick jag en gitarr när jag var tio, och sedan dess har spelandet varit en stor passion.

Denna passion ledde så småning om Jakob till en del talangtävlingar, typ Musik Direkt, GP Scen och Idol 2011. Sistnämnda var dock inte så stort som myten säger. Det stämmer förvisso att den aspirerande artisten fick en guldbiljett på sin audition, men mycket mer än så var det inte.

Ingen Idolexponering

– Alltså, den där grejen; jag var inte med en sekund på tv. Men det var ett äventyr, jag var bara sexton. Sedan hände inte så mycket, jag hamnade på topp femtio. Men det där var inte riktigt mitt forum. Fast man lärde ju känna folk, så det var bra på det viset.

– När kom Sony in i bilden?

– Efter gymnasiet. Jag hade precis gått ut därifrån när de hörde av sig. Då blev jag signad med dem, och det gick jättesnabbt. Så jag har haft mycket tur. Sedan hade jag min YouTubekanal då också, och den ligger fortfarande kvar.

Genombrott med debutsingel

– Fan va bra blev ju en jättehit 2015, som ledde fram medverkan i breda tv-program som Allsång på Skansen, turnéra i eget namn och en Grammisnominering? Hur var det? Svårt att ta in?

– Ja, lite. Nu i efterhand kan jag känna att jag inte fattade hur stort det var. Kanske tog jag inte in det riktigt. Fast det var inte så att jag mådde dåligt, det kändes bra hela tiden.

– Så här i efterhand då; vad upplever du var störst i samband med det här genombrottet?

– Hm, de där tre grejorna du sade; Allsången, Grammisnomineringen och turnen. Allsången var stort, många jag kände var i publiken, det var en fantastisk kväll och det var kul att köra lite allsång själv också.

Skriven 2018-05-11

print

Våra samarbetspartners