MATS-ERIC NILSSON – Ny bok “Chateau Vadå”

Klicka på bilden, för att se hela bilden

»Den hemlige kocken« granskar vinet

I elva år har han synat livsmedelsindustrin – nu tar han sig an vinbranschen. I höst kommer journalisten och debattören Mats-Eric Nilssons med Chateau Vadå. Boken som ska avslöja det »okända fusket med ditt vin«.

Med bästsäljaren Den hemlige kocken öppnade han ögonen på hundratusentals konsumenter – och skapade samtidigt en folkrörelse mot det utbredda matfusket. Tillsatserna hamnade i centrum för debatten, och tillverkarna själva tvingades att börja sanera sina produkter.

Och nu är det alltså dags igen. Men den här gången är det vinindustrin som ska skärskådas.

– Tiden är mogen nu, säger Mats-Eric Nilsson. Idag är Sverige ett av världens mest vindrickande länder. Ändå vet så försvinnande lite om vad som döljer sig i flaskor och boxar. Här har vi ju inte ens några innehållsförteckningar att gå efter. Vi konsumenter är därför i ett ännu större underläge än vanligt.

Men kan du vara du säker på att folk verkligen vill veta?

– Ja, det är jag helt övertygad om. När jag för ett år sedan gjorde ett kritiskt vinreportage för SVT:s Uppdrag granskning fick vi fantastisk respons. Vinintresset verkar vara hur stort som helst. Och det är egentligen inte så konstigt. Om man bryr sig om vad som ligger på tallriken, varför skulle man strunta i vad som finns i glaset?

Château Vadå är en unik granskning som tar läsaren med bakom vinindustrins förföriska kulisser och bjuder på rader av uppseendeväckande avslöjanden.

Boken vänder sig till alla som inte nöjer sig med Systembolagets knapphändiga information eller vinjournalisternas hyllningar av den senaste boxen. Och som efter att ha fått upp ögonen för tricksandet – törstar efter den äkta varan.

Om författaren:

Mats-Eric Nilsson är författare, journalist och en av Sveriges mest kända matdebattörer. Sedan 2007 har han gett ut sammanlagt sex böcker: Den hemlige kocken, Äkta vara, Döden i grytan (med Henrik Ennart), Smakernas återkomst, Saltad nota och Måltidens magi. Han är en eftersökt föreläsare i hela Norden och har mottagit rader av priser, bland annat Nationalencyklopedins kunskapspris och Sveriges Konsumenters Blåslampan.

© Ordfront förlag

print

Våra samarbetspartners