MYTHIC, Rubine: 96 timmar och Datormysteriet. Tecknat av FRANCOIS WALTHÉRY och DRAGAN DE LAZARE (Zoom Förlag)

Klicka på bilden, för att se hela bilden

Förra året recenserade jag två album om Rubine; hjältinna i en belgisk albumserie. Jag hade inte tidigare läst några Rubine-album, och HÄR kan ni läsa vad jag tyckte. Förlaget Zoom (som tidigare hette Mooz Förlag i Sverige, men som nu får använda sitt ursprungliga, danska namn) ger inte ut dessa album i kronologisk ordning, och de är inte numrerade.

“96 timmar” är det åttonde albumet på svenska – men av en slump även det åttonde i den ursprungliga, franskspråkiga publiceringen. På franska kom det ut år 2002, det vill säga före album fem, sex och sju i den svenska numreringen. Tecknare är seriens ursprunglige sådan, brasilianaren Dragan de Lazare. Vad Natacha-tecknaren Walthéry gör på serien är lite oklart, enligt Wikipedia skriver han manus tillsammans med Mythic, enligt förlaget Lombards hemsida ritar han. Jag får dock intrycket av att hans inlandning är marginell.
Rubine må se ut som en komisk äventyrsserie, men det här är en förhållandevis allvarlig deckarserie. Rubine är en Chicagopolis som löser intrikata deckargåtor. Att serien utspelar sig i Amerika märks dock knappt alls, allting känns väldigt franskt – eller belgiskt. “96 timmar” inleds med att en rik kvinna; Gale, som är otrogen mot sin make, av misstag råkar skjuta ihjäl sin älskare. En väninna försöker hjälpa Gale att komma undan, men de grips – och märkligt nog döms Gale till döden. Gale ska flygas till ett fängelse, men planet kraschar. Alla ombord antas vara döda. Tolv år senare ser det inte bättre ut än att Gale verkar ha återvänt från de döda för att bevisa sin oskuld, och för att sätta dit de verkliga mördarna.

“96 timmar” är till större delen ett rätt hyfsat album. Tyvärr faller det hela på upplösningen. Historien väckte mitt intresse och jag undrade hur allt hängde ihop, men slutet känns mest dumt och alltför osannolikt. Dessutom är slutet aningen abrupt, som om upphovsmännen inte räknat med att sidorna plötsligt skulle ta slut.
“Datormysteriet”, album nio på svenska, är faktiskt det allra första albumet om Rubine, ursprungligen publicerat 1993. Bildmässigt skiljer det sig en aning från de senare albumen; teckningarna är lite grövre och ibland inte alltför eleganta. På ett par ställen är det aningen svårt att se vad det är som sker i bild.
Även innehållsmässigt skiljer albumet sig från de senare album jag läst. “Datormysteriet” är en actionserie fylld med vilda jakter och eldstrider, och deckargåtan tenderar att försvinna. Handlingen är dock tunn. Rubines bror är en hacker, som tillsammans med några kompisar råkat ställa till det och fått onda gangsters efter sig. Kompisarna mördas, Rubine tvingas hjälpa sin bror – och hennes enorma revolver går varm.

“Datormysteriet” är inget vidare. Det är inte tråkigt, det är inte uselt, det är inte inkompetent – det är bara totalt ointressant. Det enda jag tyckte var lite uppseendeväckande är allt prat om olika webbsidor; dejtingsidor på nätet och annat. Albumet är alltså från 1993, när internet var långt ifrån så utbrett som det kom att bli några år senare. När jag läste albumet satt jag och undrade om de tjänster det pratas om faktiskt existerade för 25 år sedan. Jag minns inte. De första två hemsidor jag var involverad i startade vi 1995, och jag skaffade inte internet i min lägenhet förrän 1997. Men antagligen har jag bara glömt bort vad som fanns och inte fanns i internets barndom.

I ett avsnitt av det trevliga Youtubeprogrammet Seriepodden (de har alldeles för få tittare och prenumeranter, så se till att titta och prenumerera!) diskuterades Rubine. Göran Semb anmärkte på färgläggningen, som är lite mer dunkel än brukligt i fransk-belgiska serier. Det stämmer, sidorna är lite mörkare. Fast om det är en nackdel vet jag inte. Historierna får trots allt en lite mer mystisk air utan glättig färgläggning. Jag vill nog hellre anmärka på designen av Rubine; själva figuren. Hon är mest ett vandrande hårsvall, hon är rätt oinspirerad.
Sedan Göran Semb anmärkte på färgläggningen har han förresten blivit ny översättare av Rubine. Det är han som översatt dessa två album till svenska.

Skriven 2018-04-29

print

Våra samarbetspartners