ANDY WEIR, Artemis (Bookmark Förlag)

Klicka på bilden, för att se hela bilden

Andy Weirs förra bok Ensam på Mars (The Martian) väckte en hel del uppmärksamhet, inte minst beroende på Ridley Scotts Oscarsnominerade filmatisering med Matt Damon i huvudrollen. Boken handlade som bekant om en astronaut som akterseglats på Mars och hans Robinson Crusoeiska äventyr för att komma hem.

I Weirs nya bok Artemis fortsätter rymdtemat. Denna gång utspelar sig berättelsen betydligt närmare då det är Månen som är platsen för äventyret.

I en snar framtid har människan byggt upp ett samhälle kallat Artemis på månen. Man har nämligen lyckats kolonisera månen, och befolkningen kan närmast beskrivas som ett Förenta Nationerna i miniformat. Kort sagt en brokig skara av olika nationaliteter.

Huvudfiguren är en ung kvinna som går under smeknamnet Jazz (kort för Jasmine). Hon är en av få som växt upp på Artemis, och således kan denna minimetropol på sina fem fingrar. Jazz är definitivt inte guds bästa barn utan snarare en liten småfifflare och smugglare, som kämpar för att få en drägligare tillvaro. Hon drömmer om att bli rymdmästare men den begränsade ekonomin sätter stopp för det.

En dag får Jazz ett erbjudande hon inte kan säga nej till. Det verkar vara ett enkelt uppdrag, men allt går galet. Plötsligt hamnar hon i bråk med den brasilianska maffian och samtidigt hamnar hela Artemis existens på spel.

Gillade man Ensam på Mars gillar man säkert Artemis. Boken är väldigt lättläst och alla de tekniska detaljerna känns inte alltför obegripliga.

skriven 2018-03-19

print

Våra samarbetspartners