TOPPEN AV INGENTING

Klicka på bilden, för att se hela bilden

Regi: Måns Månsson och Axel Petersén
I rollerna: Leónore Ekstrand, Christer Levin, Christian Saldert, Olof Rhodin, Carl Johan Merner

BETYG: FYRA
PREMIÄR: 2018-03-16

Nojet återvänder till Sverige efter en lång vistelse utomlands, hon har ärvt ett lägenhetshus av sin far. Nojet är, minst sagt, inte känd med bostadsmarknaden och börjar med att göra en inte helt regelrätt koll av kontrakt och skick på lägenheter. Hon vill sälja och bli av med skiten men ingen vill köpa eftersom hennes plastbrors son, som förutom att vara alkoholiserad och allmänt otrevlig, har haft en massa fuffens för sig med svartkontrakt. Mellan stunderna att försöka komma på vad hon ska göra så träffar Nojet en gammal bekant, letar lustfyllda träffar och lär sig skjuta med maskingevär.

Regissörerna Måns Månsson och Axel Petersén skapar en stämning som skulle kunna kallas vardagsskräck med inslag av absurdistiska rollfigurer och sekvenser, som t.ex. en videoinspelning av en låt om hemlösa som samtidigt är vacker och patetisk. Lénore Ekstrand är fantastisk i huvudrollen och de många birollerna, som är underfundigt skrivna, levandegörs på unika sätt av sina skådespelare. Månssons foto bidrar starkt till den excentriska atmosfär som genomsyrar filmen och är smutsigt elegant.

Kritiken av den svenska bostadsmarknaden är subtil men ändå mitt i prick. Toppen av ingenting suger sakta men säkert in oss i rollfigurernas liv och släpper sedan aldrig taget, alla element av filmen är utförda med yrkesskicklighet och helheten blir en imponerande stunds filmkonst.

Skriven 2018-03-16

print

Våra samarbetspartners