CARLOS RUIZ ZAFÓN: Ny bok “Andarnas labyrint”

Klicka på bilden, för att se hela bilden

Med finalen Andarnas labyrint knyter Carlos Ruiz Zafón mästerligt samman trådarna i den magiska, fängslande romanvärld han skapat i sin serie om De bortglömda böckernas gravkammare: världssuccén Vindens skugga och de omtyckta uppföljarna Ängelns lek och Himlens fånge.

Utdrag från boken

“Dörren till takterrassen var av massiv ek, men explosionen hade lyft av den från gångjärnen och Fermín lyckades vräka omkull den med en spark. Så fort de kom ut lade han ner Alicia på terrassens golv och föll själv ihop mot räcket för att hämta andan. Han drog ett djupt andetag. Luften stank av bränd fosfor. Varken Alicia eller Fermín sa något, de var som förstummade inför den syn som bredde ut sig framför dem. Barcelona var ett mörkt täcke genomborrat av eldkvastar och rökpelare som vajade som tentakler över himlen. Några gator längre bort hade Ramblas förvandlats till en flod av eld och rök som slingrade sig in mot stadens centrum. Fermín tog flickans hand och drog henne med sig.

– Kom nu, här kan vi inte stanna. De hann bara ta ett par steg innan ett nytt dån fyllde himlen och skakade byggnaden under dem.”

Om boken

Spanien under Francoregimens mörka år. Ett hemligstämplat uppdrag från säkerhetstjänsten får den egensinniga Alicia Gris att återvända från Madrid till sin hemstad Barcelona. Hennes uppgift är att ta reda på vad som hänt med en av ministrarna i Francos regering, den tidigare fängelsechefen Mauricio Valls, som försvunnit under mystiska omständigheter. Har Valls dunkla förflutna i Montjuic-fängelset hunnit ikapp honom? I sin ägo hade ministern en mytomspunnen bok ur serien Andarnas labyrint, som får Alicia att minnas smärtsamma händelser i sin egen historia. Boken leder henne in i Barcelonas skuggvärld, och till den förtrollande bokhandeln Sempere & söner, djupt inne i stadens hjärta. Men svaren som Alicia finner i bokhandeln sätter inte bara hennes eget liv på spel, utan riskerar också att utsätta de människor hon älskar mest för fara.

Om författaren

Carlos Ruiz Zafón, född 1964 i Barcelona, blev med Vindens skugga (2005) en av världens mest lästa författare, översatt till över fyrtio språk. Ruiz Zafón har tidigare skrivit prisbelönta ungdomsböcker och varit verksam som manusförfattare. Han är bosatt i Barcelona och i Los Angeles.

© Albert Bonniers Förlag

print

Våra samarbetspartners