EVERY DAY

Klicka på bilden, för att se hela bilden

Regi: Michael Sucsy
Skådespelare: Justice Smith, Maria Bello, Angourie Rice, Debby Ryan, Colin Ford

BETYG: TRE
PREMIÄR: 2018-02-23

A är inte som alla andra, varje dag vaknar hen upp i en ny persons kropp, så har det alltid varit och vad A vet så kommer det alltid att vara så, ibland vaknar hen i en kvinna och ibland en man men alltid en i A:s ålder och alltid någon geografiskt nära den förra kroppen. A har alltid försökt att bara flyta med, göra det bästa av situationen och inte förstöra sin värds liv genom att agera annorlunda än vad den personen skulle ha gjort i normala fall. Men så en dag hamnar A i en manskropp som är ihop med en tjej som heter Rhiannon, en tjej A faller huvudstupa för och blir den första som A berättar om sin excentriska existens för.

Som ni hör så bygger filmen på ett invecklat koncept som lika gärna hade kunnat vara premisserna för en stalker-skräckfilm som en kärlekskomedi. Every Day får dock de metafysiska kullerbyttorna att verka självklara när filmen kör på det sistnämnda spåret och ger oss en finstämd kärlekshistoria som inte är som någon annan samtidigt som känslorna känns igen av alla som har varit unga och kära. Identitet, vad som konstituerar den, är ett intressant ämne som filmen genom rollfiguren A och filmens händelseförvecklingar diskuterar, att djupdyka ännu mer i detta ämne hade varit ett plus som hade fört filmen mot ännu högre betyg. Balansgången mellan att de överväldigande känslorna ter sig som realistiska, trots det otroliga konceptet, och filmiskt smetiga är svår, mot slutet av filmen tappar regissören Michael Sucsy lite stringens med kladdighet som resultat.

Angourie Rice fungerar bra i den ankrande rollen som Rhiannon och öppnar upp för att kemin mellan henne och A fungerar trots att den rollfiguren spelas av ett stort antal skådespelare. Att vi i publiken så lätt kan knyta an till A trots de olika skepnaderna, och se hen som en och samma rollfigur, är kanske det en främst tar med sig efter att eftertexterna slutat rulla. Every Day fungerar som gullig romantisk komedi men har också tillräckligt med underfundiga twistar för att intressera åskådare som i vanligt fall inte gillar den genren.

Skriven 2018-02-23

print

Våra samarbetspartners