CRASHDÏET tillbaka mot alla odds med ny sångare och förnyad lust

Klicka på bilden, för att se hela bilden

Det vore synd att påstå att sleazrockarna i CrashDïet haft flyt genom karriären. Under årens lopp har tre sångare lämnat sin post, inklusive originalvokalisten Dave Lepard, som tragiskt nog valde att lämna jordelivet på samma gång. Det är alltså inte konstigt att de kvarvarande medlemmarna i slutänden var beredda att kasta in handduken för gott så sent som för ett år sedan. Gitarristen Martin Sweet lär ha uttryckt vid något tillfälle att han ”var så jävla färdig med allting” Men just som det såg som som mörkast ut äntrade en viss Gabriel Keyes scenen och gav bandet den vitamininjektion det så väl behövde.

– Ja, precis, bekräftar den tjugofyraårige frontmannen. Innan jag repade med dem första gången verkade det faktiskt som att de var helt färdiga med bandet, men efter det kom suget igen. Jag kom in och gav dem en spark i röven, ibland kan ung energi vara bra.

Nytt album på gång

Denna spark ifråga har nu både lett till nytt hopp och en ny framtid. Det ultimata beviset på att kvartetten är tillbaka såg dagens ljus så sent som på självaste Nyårsafton. Då släpptes nämligen comebacksingeln We Are The Legion, det första livstecknet sedan senaste fullängdaren The Savage Playground såg dagens ljus för knappt fem år sedan. Nu väntar en handfull spelningar under de närmaste månaderna innan det är dags att spela in ett nytt album.

– Alltså, det är tänkt att det ska släppas i år. Vi ska sätta oss ner nu och ser vilket skivbolag det blir. Tanken är att vi ska spela in skivan i sommar, släppa den i höst, och sedan åka på vinterturné.

Namnkunnig producent

– Hur långt har ni kommit?

– Vi har skrivit tio, tolv låtar, och vill skriva mer. Men Martin har precis fått sitt andra barn, så det är svårt att få tid till det nu. Sedan behöver vi en ny replokal också. Fast om man tänker på hur många gånger vi träffats och skrivit har vi faktiskt hunnit göra rätt mycket.

Producent till det kommande albumet precis som till ovannämnda singel blir om allt går i lås Eric Bazilian, till vardags sångare och multiinstrumentalist i de miljonsäljande folkrockarna The Hooters.

– Det är i alla fall meningen. Det är vad vi vill och vad vår manager säger. Det kommer att bli skitbra. Han producerade We Are the Legion också, vilket var extremt kul. Han är rolig och genuin. Fast när vi först fick frågan om vi ville samarbeta med honom visste jag inte vem det var, så jag fick en chock när det gick upp för mig. Han har svensk fru och bor på Söder, så han snackar bra svenska.

Plågade av motgångar

– Hur skulle du vilja beskriva de nya låtarna för en gammal CrashDïetfan?

– Jag vill ha samma sound som tidigare, jag gillar ju de gamla låtarna. The Savage Playground är sjukt bra, men produktionen är kass. Sedan är soundet lite mörkt. Jag gillar mer party och något positivt. Det gäller att hitta sin egen grej även om det man gör inte är helt nytt.

Att hävda att det CrashDïet gör inte är ”helt nytt” är förstås något av ett understatement. Däremot ska man inte sticka under stol med att Stockholmarna var med och drog igång en ny våg av intresse för denna minigenre i början på millenniet, och blev därefter ett framträdandet namn i den samma. Det rosade debutalbumet Rest In Sleaze ledde både till förbandsgig åt Ozzy Obourne och Europaturné med kollegorna Hardcore Superstar. Men genom åren har som sagt karriären inte sällan plågats av motgångar, vilket i slutänden ledde fram till en uppgivenhet som kunde inneburit slutet för bandet. Men det var förstås innan Gabriel kom in i bilden.

Rastlöshet och turnerande

– Precis, i början var det inte alls aktuellt att de skulle göra någonting mer. Jag var med i ett band som hette Perfect Crime tidigare, och när vi splittrades tröttnade jag också på hela grejen. Men jag har alltid sett upp till CrashDïet, så deras manager ordnade ett möte med Martin. Sedan två veckor senare träffades vi för att skriva, och då klickade det direkt.

– Med tanke på detta är det rätt givet att du redan från början har var lite otålig och ville ge dig ut på vägarna så snabbt som möjligt. Men jag har förstått att de andra har velat skynda långsamt?

– Nej, jag tycker jag har varit rätt tålig. Jag förstår ju samtidigt de andra. Fast det är klart att jag vill ut. Jag är rastlös, och vill att något ska hända. Det är på tiden.

Kneg är rock’n’roll

– Men de andra ha ju vad jag förstår skaffat arbeten vid sidan om. Det låter ju nödvändigt, men kanske inte så rock’n’roll?

– Nja, det är väl lite rock’n’roll det också. Vi vill ju få fart på allting, så att vi kan försörja oss på det längre fram. Men man måste vara bra live för att röra sig framåt, och CrashDïets fans är helt fantastiska, de är hardcore i själen. Vi verkar vara religion för vissa, vi har fått så mycket kärlek och respekt från våra fans.

Hård satsning given

– Samtidigt har ju ämnet sångare varit ett tungt kapitel för bandet genom åren. Hur ser du på det?

– Det är naturligtvis inget jag fokuserar på, men jag har full respekt för allt det som hänt. Sedan kan förstås oturen dyka upp ändå, och i det här fallet har den gjort det hela tiden. Men i slutänden är jag ändå här för att bygga upp min väg, och vara mig själv.

– Men hur hårt är du beredd att satsa då? Skulle du kunna tänka dig att åka USA och Europa runt i en minibuss om så krävdes?

– Ja, absolut. Ingen tvekan. Det är som att fråga ”Skiter björnar i skogen?”. Det är självklart.

Skriven 2018-02-22

print

Våra samarbetspartners