BELLE AND SEBASTIAN, DR Koncerthuset Studie 1, Köpenhamn den 21 februari 2018

Klicka på bilden, för att se hela bilden

​​Det är rena rama skottedagarna på Köpenhamns konsertscener för tillfället – igår framträdde Simple Minds på Vega och ikväll spelar Belle & Sebastian på DR Koncerthuset. Kvällens event var i husets Studio 1 som egentligen inte är någon lokal alls utan foajen till den stora konsertsalen. Icke desto mindre var stället packat, ca 1600 betalande gäster. Ett udda inslag var att det fanns en hel del både småbarn och bebisar, som fått följa med deras föräldrar denna kväll.

Gäll uppvärmarröst

Kvällens förband var brittiska Jane Weaver. Jane Weaver började sin musikaliska karriär i indiebandet Kill Laura som släppte ett par singlar under första halvan av 90-talet. Hon hann även med att bilda bandet Misty Dixon i början av 2000-talet innan hon satsade helhjärtat på sin solokarriär 2006. Musikaliskt lät det riktigt bra, men dessvärre känns den lite gälla rösten påfrestande redan efter en halv låt. Hade hennes röst haft ett större register hade det varit intressantare.

Fräscht hopplock

Belle & Sebastian å sin sida släpper i dagarna ett helt nytt album How to Solve Our Human Problems. Denna har föregåtts av tre EP:s, som delade upp hela albumet i tre delar, fullt logiskt betitlade How to Solve Our Human Problems (Part 1 – Part 3). Gruppen finner sig väl tillrätta i vårt grannland, och det här var faktiskt tredje gången på fem år som de var i Köpenhamn, något sångaren Stuart Murdoch mycket riktigt påpekade. Setlistan i sin tur var ett hopplock från bandets hela karriär, och det verkade som om de spelade minst en låt från varje album de gjort. Nya albumet representerades dock av flest nummer. Generellt så kändes det mesta av materialet väldigt fräscht och det känns lite märkligt att det gått mer än 20 år sedan debuten Tigermilk.

Lågmälda melodier och myspys

Som backdrop hade bandet oftast en smått psykadelisk projicerande ljusshow. Utöver detta höll Stuart Murdoch även en guidad diabildsvisning med vyer från Köpenhamn. Således vore det också synd att påstå att en Belle & Sebastian konsert bjuder på någon rockig partyupplevelse att tala om. Istället hör gruppens lågmälda melodier mest hemma under rubriken perfekt myspyskväll i goda vänners lag i soffan. Fast mot slutet blev det trots allt lite partystäming ändå när bandet bjöd upp ett tiotal personer ur publiken på scen för att dansa till tonerna av The Boy With the Arab Strap. Här smögs även ett par rader ur New Seekers gamla Coca-reklamjingel I’d Like To Teach The World To Sing (In Perfect Harmony) in. Därefter satte alla sig ner igen, varpå Stuart pratade lite om sina universitetsstudier och diverse filosofer, som danske Søren Kierkegaard.

Skiftande setlistor

Det kan också tilläggas att setlistan varierar en hel del från kväll till kväll, och till Köpenhamn var ordinarie spelningens sista låt String Bean Jean ett nytt tillskott. Innan bandet framförde sitt sista extranummer samlade Stuart in önskemål från publiken och valet efter en kort överläggning med övriga medlemmar blev I Didn’t See It Coming.

Skriven 2018-02-22

print

Våra samarbetspartners