HJÄRTAT

Klicka på bilden, för att se hela bilden

Regi: Fanni Metelius
I rollerna: Ahmed Berhan, Fanni Metelius, Leona Axelsen, Daniella Mir, Suzanne Reuter

BETYG: FYRA
PREMIÄR: 2018-02-14

Regissören Fanni Metelius långfilmsdebuterar här utmärkt efter att ha stått för fint skådespeleri i Turist, jobbat bakom kameran på Vi är bäst! och gett oss den intressanta kortfilmen Banga inte. Förutom den empatiska regin så står hon också för manus och huvudroll i filmen som följer ett kärleksförhållande från början till slut. Alla som någonsin har varit kära och försökt få ett förhållande med någon en älskar att fungera, trots att det inte gör det, känner igen sig. Här finns universella känslor av förälskelse, kärlek, ensamhet och vänskap men också en svensk säregenhet som pekar mot hur det är att känna dessa känslor i ett Sverige av idag.

Hjärtat räds inte att visa sina huvudpersoners alla sidor, både positiva och negativa, på sätt som gör att en lär känna dem på djupet och blir härligt involverade i deras liv före, under och efter den tid som speltiden visar. På implicita sätt så för filmen en givande diskussion om patriarkatet, könsroller, normer och förväntingar i dagens samhälle. Metelius står för den starkaste insatsen gällande skådespeleriet men också resten av skådespelarensemblen gör en klart godkänd insats. Ibland når filmen så nära att en vill hålla för ögonen för att det känns som att vi tittar på för privata saker, det är jobbigt att titta på men på bra sätt.

Hjärtat når tidigt en hög nivå tack vare en självsäker hantering av rollfigurer och situationer som ofta är osäkra och stannar sedan där, filmen pumpar rakt igenom ut vågor av blodtjock realism och rått nakna stämningar som ger oss en härlig transfusion av modernt svenskt filmskapande.

Skriven 2018-02-16

print

Våra samarbetspartners