BLACK PANTHER

Klicka på bilden, för att se hela bilden

Regi: Ryan Coogler
I rollerna: Chadwick Boseman, Michael B. Jordan, Lupita Nyong´o, Danai Gurira, Martin Freeman

BETYG: FYRA
PREMIÄR: 2018-02-14

Marvels universumbyggande på film fortsätter med denna utmärkta del som fungerar oavsett om du kan allt om serietidningarna den bygger på och filmerna den följer eller är helt ny till detta magnifika och månghövdade filmbygge. Med premiär i Black Lives Matter-månaden och skapad i ett USA där orättvis behandling av färgade är tydlig så ligger den rätt i tiden, tematiken och representationen behövs i filmer av det här största blockbuster-slaget. Filmen fördjupar oss i Black Panther-mytologin, som i filmuniversumet introducerades i Captain America: Civil War, genom en djupdykning i det fiktiva afrikanska landet Wakanda och dess relation till omvärlden.

Handling och rollfigurer tar stark inspiration från författarna Christopher Priests och Ta-Nehisi Coates versioner av karaktärerna och deras miljöer. Visuellt är Black Panther sprakande med både snygga färgexplosioner och elegant mörker, detsamma gäller story och plot som balanserar bra mellan dramatiska och verklighetsförankrade diskussioner om identitet, arv och ursprung och eskapistisk superhjälte-action. En kan se en tydlig röd tråd i regissören Ryan Cooglers arbete med Fruitvale Station, Creed och Black Panther även om filmerna skiljer sig mycket åt, han lämnar sitt avtryck på filmen utan att alienera det universum som byggts upp sedan tidigare. Vad det gäller rollfigurer så är det inte bara Black Panther som är stark utan här finns också intressanta kvinnor som t.ex. Nakia, Shuri och Ramonda, de och alla andra betydande rollfigurer levandegörs av fina insatser från en imponerande ensemble skådespelare.

Black Panther är totalunderhållning som är spektakulärt storartad och tänjer på gränserna för vad som kan diskuteras inom ramen för blockbusters av megaformat.

Skriven 2018-02-16

print

Våra samarbetspartners