ORCHESTRAL MANOUVERS IN THE DARK, DR Koncerthuset Studie 2, Köpenhamn den 9 februari 2018

Klicka på bilden, för att se hela bilden

Innan vi övergår till att avhandla kvällens konsert​ förundras jag över valet av spelplats. Här kommer OMD med ett nytt album bagaget och så väljer någon Studio 2, en väldigt intim repetitionslokal i det stora DR huset. Konserten har varit slutsåld sedan länge, så det fanns gott om tid att boka om spelningen.

Instrumental dansk öppning

Först ut var den danska duon Tan som jag inte känner till speciellt mycket om förutom de tre låtar som finns tillgängliga på Spotify. Mysteriet blev olöst under deras korta set då de inte sade ett enda ord – nu menar jag inte ett enda ord bokstavligen då deras musik är helt instrumental. Musiken är dock väldigt kul, bitvis lite 80-tals popig, och man kan tycka den påminner en del om Jean-Michel Jarre. Framträdandet bjöd dock på ett väldigt udda inslag. Efter någon låt kom två transor i högklackat in på scen och agerade bakgrundsdansöser för resten av giget.

Hitparad och stark scennärvaro

Trots att Andy McCluskey och Paul Humphreys, duon bakom Orchestral Manouvers In The Dark – som initialt blev kända som OMD, men numera uppträder under ursprungsnamnet – inte varit på våra breddgrader på ett bra tag har de inte upphört att vara produktiva. De har turnerat en hel del hemma i Storbrittanien och även släppt en hel del album varav livealbumen dominerat. Gruppen besitter en enorm scennärvaro och har otroligt välbevarade röster.Ja jag syftar på bägge två då leaden delas sisådär 80/20.

Det blev en hitparad med alla de välkända hitsen från 80-talet som So In Love, Enola Gay, Souvenir och låten som så starkt förknippas med filmen Pretty In PinkIf You Leave. Det bjöds även på en del nyare material bland annat så dominerade senaste plattan The Punishment of Luxury setlistan med hela fem låtar.

En underbar närhet

Som tidigare påpekats, så kändes Studio 2 i minsta laget, och mycket riktigt kommenterade Andy detta med “att om vi visst att så här mycket folk dykt upp hade vi valt en större lokal och tagit med hela bandet”. Personligen tyckte jag det var underbart med närheten till duon, för det var just det här att det bara var Andy och Paul och deras hårddiskar som var poängen. Avslutningsvis lovade duon att komma tillbaka, men det säger förstås alla, så det kanske man ska ta med en nypa salt. Fast skulle de nu verkligen hålla sitt löfte, se då till att vara ute i god tid för att skaffa biljetter. För detta vill ni inte missa!

Foto: Michael Lindström

Skriven 2018-02-10

print

Våra samarbetspartners