COCO

Klicka på bilden, för att se hela bilden

Regi: Lee Unkrich och Adrian Molina
Originalröster: Anthony Gonzalez, Gael Garcia Bernal, Benjamin Bratt, Alanna Ubach, Renee Victor
Svenska röster: Adrian Macéus, Jonas Malmsjö, Anders Öjebo, Mauro Scocco, Kajsa Reingardt

BETYG: TRE
PREMIÄR: 2018-02-02

Högtiden Día de los Muertos står i centrum i denna historia om pojken Miguel med musikambitioner som är fast i en familj som, efter en episod långt, långt tillbaka i tiden, hatar musik och är upptagna av familjeföretaget i sko-branschen. Tematik om familj, drömmar, individualitet, minne och perception vävs tillsammans till ett lapptäcke fullt av sömmar som tar oväntade vägar, när man tror att filmen är på väg åt ett håll drar den istället åt ett annat och ger uppfriskande och genomtänkta överraskningar.

Som ofta i Pixar-filmer, speciellt de regisserade av denna films regissör Lee Unkrich (här tillsammans med Adrian Molina), så överdoseras sentimentalitet stundvis. Dödsriket, platsen där merparten av filmen utspelar sig, är en färgsprakande plats som möjliggör flera innovativa och eleganta händelseförvecklingar och visuella kickar. Att filmen tar upp en verklig högtid som kanske inte är så känd för de som inte växt upp i kulturer där den firas är bra för mångfald och representation i animerad film. Filmens låtar, speciellt den Oscars-nominerade ”Remember Me”, är medryckande trudelutter som är centrala för filmens handling.

Coco är inte det bästa som har kommit från den mäktiga Pixar-studion men det är en film som underhåller hela familjen och diskuterar dödsallvarliga saker på livfulla sätt.

Skriven 2018-02-02

print

Våra samarbetspartners