BRITT-MARIE VAR HÄR blir långfilm med Pernilla August i huvudrollen

Klicka på bilden, för att se hela bilden

SF Studios gör nu film av “Britt-Marie var här”, ännu en bästsäljande roman av Fredrik Backman. Pernilla August spelar huvudrollen som Britt-Marie och Tuva Novotny regisserar denna varma, roliga och berörande historia om kvinnan som väntat hela livet på att hennes skall börja.

Nu är det dags för Britt-Marie att ta klivet upp på vita duken. I april startar SF Studios filmatisering av “Britt-Marie var här” baserad på Fredrik Backmans succéroman. Efter några år i registolen tar Pernilla August återigen plats framför kameran i huvudrollen som den 63-åriga Britt-Marie. För regin svarar Tuva Novotny som tidigare har regisserat avsnitt av de populära TV-serierna “Dag” och “Lilyhammer” samt den norska långfilmsdebuten ”TEA”.

När Britt-Marie, 63, lämnar sin man efter 40 års äktenskap, tvingas hon göra upp med sig själv, bryta upp från gamla invanda mönster, och möta omvärlden. Britt-Marie hamnar i det avfolkade Borg, där livet för de flesta andra också tycks vara förbi. Men i Borg finns också drömmar, som väcker Britt-Maries väl undangömda framtidstro. Kanske finns det en andra chans i livet, kanske är det aldrig för sent att börja leva.

– Det ska bli fantastiskt roligt att regissera detta rörande och upplyftande feelgood-drama, säger Tuva Novotny.

– Pernilla är ”the one and only”. Det krävs en superelastisk och organisk skådespelare med en känsla för både humor och drama för att bära en sådan här roll. Det finns ingen annan med samma omfång som Pernilla, förklarar Tuva Novotny.

Precis som i den populära och berörande romanen så handlar filmen om 63-åriga Britt-Marie som plötsligt kastas ut ur sin trygga tillvaro och tvingas att börja på nytt helt själv. Det är en varm dramakomedi om att få – och ta – en andra chans i livet och om att hitta en ny plats i tillvaron tillsammans med helt nya människor.

Pernilla August har en öm blick på sin rollfigur:
– Hon är en blyg, rädd, blockerad och väldigt osäker människa som plötsligt skjuter ut sig från äktenskapet – och hittar sig själv. Plötsligt vågar denna spröda lilla person låta sig bli uppbjuden på dansgolvet – hennes utveckling är så otroligt vacker att jag ryser, säger Pernilla August.

“Britt-Marie var här” blir den andra filmen baserad på en succéroman av Fredrik Backman som SF Studios producerar. Den förra var Hannes Holms Oscarsnominerade “En man som heter Ove” som sågs av inte mindre än 1,7 miljoner biobesökare bara i Sverige.

“Britt-Marie var här” börjar inspelningen i april i Västra Götaland. Just nu pågår rollbesättningen av övriga roller för fullt. Manus är skrivet av Maria von Heland och fotograf är Jonas Alarik (Guldbaggenominerad för “Korparna”).

“Britt-Marie var här” produceras av SF Studios. Producenter är Gustav Oldén och Nicklas Wikström Nicastro. Det är en samproduktion med Film i Väst, TV4, Nordsvensk Filmunderhållning och Filmkameratene AS, med stöd av Svenska Filminstitutet samt Norska Filminstitutet.

”Britt-Marie var här” distribueras av SF Studios och förväntas ha biopremiär i hela Norden i slutet av 2018.

© SF Studios

print

Våra samarbetspartners