AYREON släpper trailer från kommande Ayreon Universe-The Best Of Ayreon Live

Klicka på bilden, för att se hela bilden

Det krävs en särskild talang att tillgodose kraven från sexton av prog- och power metal-världens främsta sångare samtidigt som du värnar om ditt renommé som artist med en show som omfattar det bästa från en tjugotre år lång karriär som en av den progressiva rockens förgrundsgestalter. Detta gör du samtidigt som du brottas med en livslång scenskräck. Men så är Arjen Lucassen en talang för sig.

Men det handlar inte bara om sexton sångare utan även om Lucassens band som består av Ed Warby (trummor), Johan van Stratum (bas), Marcel Coenen och Ferry Duijsens (gitarrer), Joost van den Broek (klaviaturer) samt en violinist, flöjtist och cellist. Detta på en scen med en av världens största HD-skärmar som sträcker ut över en 013-scens bredd i en spelning som är två timmar lång och inbegriper tjugoåtta låtar. Allt filmat med trettio kameror inför en publik om niotusen fans från hela världen. Inte konstigt att de tre showerna i Tilburg sålde slut på en dag.

Men det känns inte så märkligt att någon med Lucassens visioner och känsla för tajming lyckades ro iland med ett projekt som Ayreon Universe med sådan bravur. Sen han 1995 släppte Ayreon: The Final Experiment har hans uppfinningsrikedom och ambitioner haft fritt spelrum.

Liksom många andra ur hans generation var det the Beatles som först tände hans musikaliska gnista. Och det var då han hörde Ritchie Blackmores lir på Deep Purples Made In Japan som han började spela gitarr. Han började med band som Mover innan han fick sitt genombrott med det holländska metal-bandet Bodine 1980. Fyra år senare lockades han över till kollegorna i Vengeance som han spelade med i åtta år innan han beslutade sig för att gå sin egen väg.

Det var Ayreons konceptplattor som började dra till sig intresse från en allt större skara lyssnare. Med 1998 års Into The Electric Castle etablerade Arjen Lucassen det koncept som nu är standard där en mängd artister ur prog- och metal-världen ingick: Fish, Anneke van Giersbergen, Sharon den Adel, Edward Reekers, Damian Wilson, Thijs van Leer, Ton Scherpenzeel och Clive Nolan. Detta blev genidraget som gav honom de framgångar han så länge eftersträvat.

“Att skriva och producera,” sager han. “Det är vad jag älskar att hålla på med. Fundera fram historierna och pussla ihop alltsammans.”

Sen dess har Arjen Lucassen ständigt blickat framåt. På albumen Universal Migrator pt. 1 & 2 (2000) hördes bland andra Bruce Dickinson, Floor Jansen och Neal Morse tillsammans med Ayreons övriga muskier och senare har listan växt med namn som Mikael Åkerfeldt, Devin Townshend, Steve Hackett, Keith Emerson och Rick Wakeman på plattor som The Human Equation (2004), 01011001 (2008) och The Theory Of Everything (2012).

Inte ens det imponerande omfattningen av Ayreons rockdrama var tillräckligt för Lucassens okuvliga fantasi. Han lanserade det mer reflekterande och keltiskt klingande Ambeon-projektet med plattan Fate Of A Dreamer 2001. 2002 släpptes metal möter space-rocken med Star Ones album Space Metal. Hans nästa sidoprojekt blev att sammanställa Stream Of Passion som släppte Embrace The Storm 2005. År 2009 kom det hittills enda albumet On This Perfect Day med hans Guilt Machine. Han hann t o m med att släppa ännu ett soloalbum, Lost In The New Real, 2012 och hans Gentle Storm-projekt med Anneke van Griesbergen släppte The Diary 2015.

Men de största framgångarna nådde Lucassen med Ayreons senaste album The Source (2017) som även den var späckad med gästartister som Dream Theatres James LaBrie, Marillions Mark Kelly och Epicas Simone Simons. Men trots at than är en av prog och metal-världens mest profilerade kompositör och artist finns det ett område där Lucassen inte känner sig bekväm: på scen, inför en publik.

“Vi jobbade med Ayreon Universe i två år,” berättar han. “Vi började planeringen direkt efter The Theatre Equation färdigställts. Det var bokstavligen hundratals bitar som behövde falla på plats för att vi skulle lyckas.”

Som du kommer att få se på Ayreon Universe: The Best Of Ayreon Live så blev det verkligen något speciellt. En höjdpunkt i Lucassens exeptionella karriär.

“Jag helt enkelt älskar projekt,” fastställer han. “För mig är det ett sätt att uppträda. Men jag är ingen live-artist. Jag är snubben som spånar fram idéer, ser helheten och pusslar ihop alltsamman. Jag är så glad över att så många fantastiska musiker har hjälpt mig att ta min musik till scenen.”

Låtlista:
Prologue
Dreamtime
Abbey Of Synn
River Of Time
The Blackboard
The Theory Of Everything
Merlins Will
Waking Dreams
Dawn Of A Million Souls
Valley Of The Queens
Ride The Comet
Star Of Sirrah
Comatose
Day Sixteen Loser
And The Druids Turned To Stone
The Two Gates
Into The Black Hole
Actual Fantasy
Computer Eyes
Magnetism
Age Of Shadows
Intergalactic Space Crusaders
Collision
Everybody Dies
The Castle Hall0
Amazing Flight In Space
Day Eleven Love
The Eye Of Ra

Releasedatum
30 mars 2017

Tillgängliga format
3LP + MP3, 3LP + MP3 (Limiterad färgad vinyl), dubbel-CD, 5 disc Earbook, 2DVD, Blu-ray

Ayreon Online
Facebook
YouTube

© Mascot Label Group Scandinavia

print

Våra samarbetspartners