MERRYWEATHER STARK släpper Carved in Rock

Klicka på bilden, för att se hela bilden

Vissa musikaliska kombinationer bara “händer” och när de väl händer så kan det slå gnistor. Detta är just ett sådant tillfälle!

Neil Merryweather har en lång karriär bakom sig som sångare, basist, låtskrivare och producent vilket har inkluderat band och artister som Mama Lion, Lita Ford, Steve Miller, Randy California, Heavy Cruiser och naturligtvis under eget namn, med klassiska hårdrocksalbum som ”Kryptonite” och ”Space Rangers”.

Janne har släppt ett antal plattor med grupper som Overdrive, Grand Design, Constancia, Locomotive Breath, BALLS och Mountain of Power, och han är ju även känd för sina encyklopedier om svensk hårdrock. Det var dock det sistnämnda bandet som startade det hela för Merryweather Stark.

Janne gjorde covers på två av Neils låtar och Neil sjöng på två andra låtar på den tredje Mountain of Power-plattan ”Volume Three”. När plattan var klar började Janne och Neil snacka om att göra något mer ihop. Janne skickade Neil en låt för att kolla om det kändes rätt. Ett par dagar senare hade Neil skrivit sångmelodier, text och spelat in sång till låten och ”Babylon – Sin City” var född! Därefter bara flöt det på och nu är äntligen debutalbumet ”Carved In Rock” klart.

“Janne hörde först av sig till mig för att få ok att göra covers på två av mina låtar från ”Kryptonite” för hans projekt Mountain of Power. Jag frågade om han ville jag skulle sjunga några låtar på plattan, och så var det hela igång. Vi bara fortsatte vår nya vänskap och ledde musikaliska förhållande in i Merryweather Stark och plattan ”Carved In Rock”. Det kom tillsammans väldigt snabbt… en låt efter en annan. Det har varit en kul resa och det har varit riktigt skoj att jobba med Janne och jag tror vi lär hålla på så länge vi båda orkar rocka! Det är också suveränt när man hittar ett skivbolag som fattar vad man håller på med och tror på det, en perfekt kombination från början till slut!”, konstaterar Neil.

Janne fortsätter: ”Skrivprocessen har verkligen varit smärtfri och kul. En del låtar har jag haft låtidén till, skickat till Neil som har återkommit med sångmelodier och text, kanske lite förslag på arrangemangsändringar där ett tänkt mellanparti plötsligt blev en vers. Andra låtar har Neil skrivit och jag lagt till lite nya saker. Vi gjorde även en nyinspelning av en av Neils gamla låtar, ”Always Be You” som han sjunger i samma tonart som 1974. Denna blir bonusspår på vinylutgåvan”, berättar Janne.

Plattan spelades in i Neils studio i Las Vegas så väl som i Sverige. När det var dags för mix insåg de båda snabbt att den perfekte mannen för jobbet var danske Martin J. Andersen (Blindstone, Meridian) som mixade Mountain of Power och som verkligen förstår genren och soundet den kräver. Janne och Neil var ute efter ett klassiskt dynamiskt sjuttiotalsinfluerat sound, men utan att det skulle låta omodernt. Allt är inspelat med akustiska trummor, rörförstärkare, gitarrer och bas, som det ska vara. Trummorna på plattan hanteras av Peter ”TrumPeter” Svensson, som Janne tidigare har jobbat med i Mountain of Power, Constancia och Locomotive Breath.

Musikaliskt innehåller “Carved In Rock” in skön blandning av fläskiga gitarriff, tungt trumspel och fet bas toppat med Neils kraftfulla och melodiska sång. Stilmässigt är plattan en välavvägd blandning av kraftladdad riffrock med sjuttiotalsstuk, lite funkiga inslag, höghastighetsriff, lite bluesiga licks och klassisk melodisk hårdrock i medeltempo. Texterna är allt ifrån ”Rockers Lament” med glimten i ögat till högst aktuella ämnen som handlar om världen vi ser idag, typ ”What’s It Gonna Be” och ”Give ’Em Hell, Boy”. Bandets första singel och video ”Freedom To Love” handlar om att leta efter och (förhoppningsvis) finna den sanna kärleken (och hur man nu vet att det är det), högst allvarligt, men med en stor dos humor.

Planen är att även försöka få till spelningar på båda kontinenterna under 2018.

Neil Merryweather: sång, bas
Janne Stark: gitarr, bas
Peter “TrumPeter” Svensson: trummor, slagverk
Mixat av Martin J. Andersen

© Border Music Distribution

print

Våra samarbetspartners