WONDER WHEEL

Klicka på bilden, för att se hela bilden

Regi: Woody Allen
I rollerna: Kate Winslet, Justin Timberlake, Jim Belushi, Juno Temple

BETYG: FYRA
PREMIÄR: 2017-12-22

Det sägs icke sällan att Woody Allen numera tappat stinget, att han nu nöjer sej med att leverera bagateller med skådespelare som jobbar för “kaffepengar” för äran att ha jobbat med honom. Orättvist tycker jag även om jag kan köpa analysen att han ibland nöjer sej med underhållningsvärdet utan att lägga några djupare dimisioner på resultatet.

“Wonder Wheel” är klassisk Woody med alla de ingredienser som han gjort avtryck med i filmhistorien. Med Kate Winslet har han hittat en skådespelerska som precis som en gång Diane Keaton till hundra procent lever upp till hans intentioner. Vi befinner oss på 50-talets Coney Island där Winslet gör Ginny, servitris på en skaldjursrestaurang där hennes plufsige man Humpty (Jim Belushi ovanligt till sin fördel) är karusellvakt på ett tivoli. Han har en dotter som jagas av maffian och en son från ett tidigare äktenskap som är en pyroman i miniatyr. Om och kring en handfull högst udda existenser väver Allen ett nät av alla till buds känsloyttringar. Som vanligt tycker man sej skuggbilder av Allens eget liv och personlighet mellan raderna och man kan kanske känna en lite mörkare och dunklare underton mellan varven.

Fotot är som alltid på topp och så den musikaliska inramningen med klassisk jazz från den aktuella tidsepoken. Musiken passar som handen i handsken när Allen låter kameran glida fram över Coney Island i solnedgången eller nöjesfältet när lamporna blinkar och sorl och brus förgyller den yttre bilden av människornas kaotiska liv. Som sagt ryktet om Woody Allens död som filmskapare är betydligt överdrivet.

skriven 2017-12-21

print

Våra samarbetspartners