TJUREN FERDINAND (Ferdinand)

Klicka på bilden, för att se hela bilden

Regi: Carlos Saldanha
Originalröster: John Cena, Kate McKinnon, Anthony Anderson, Peyton Manning, Jerrod Carmichael
Svenska röster: Leo Hallerstam, Cecilia Wrangel

BETYG: TVÅ
PREMIÄR: 2017-12-22

Alla som inte får nog av tjuren som helst vill sitta under korkeken och chilla på julafton, tagen från en kortfilm från 1938, kanske hoppar som stungna av bin i glädje tack vare denna chans att se en ny version av Ferdinand på den stora duken. Men vad som kan vara mysigt i små doser färgade av barndomsminnen blir snabbt tråkigt i längre format.

Till skillnad från föregångaren så är det inte Disney som ligger bakom denna nya version utan Blue Sky Studios. Studion, som också ligger bakom bl.a. Ice Age- och Rio-filmerna, står i mina ögon för habila men inte bländande animerade filmer, det är godtagbar nivå men det är inget som tänjer på gränserna eller bidrar med innovationer till genren. Manuset är på likartat sätt mediokert utan att vara dåligt med en övergripande historia som är helt utan överraskningar. Det finns några få enstaka scener som sprakar till med en viss påhittighet eller engagerande dramatik, en personlig favorit är en slakthusscen som blir till en hyfsat träffsäker kritik av människors behandling av djur. Mycket av speltiden fylls ut med mer eller mindre lyckade bifigurer, som t.ex. en söt räddhågsen rosa kanin och tjuvaktiga igelkottar.

Som helhet är Tjuren Ferdinand inte exceptionell på något sätt men filmen fungerar för äldre superfans av Ferdinand som vill egga barn som vägrar att se ”Kalle Anka på julafton” att också bli betuttade i figuren.

Skriven 2017-12-22

print

Våra samarbetspartners