OKÄND SOLDAT (Tuntematon sotilas)

Klicka på bilden, för att se hela bilden

Regi: Aku Louhimies
I rollerna: Eero Aho, Johannes Holopainen, Jussi Vatanen, Alina Tomnikov, Hannes Suominen

BETYG: FYRA
PREMIÄR: 2017-12-06

Mitt under det andra världskriget går Finland in i en ohelig allians med Nazityskland, syftet är att försöka återta Fjärrkarelen från Sovjetunionen. Kriget som kom att kallas Fortsättningskriget pågick mellan den 25 juni 1941 och den 19 september 1944. Filmen är baserad på Väinö Linnas bästsäljare Okänd soldat (1954) och romanens oredigerade manus Sotaromaani. Detta är tredje gången romanen filmatiseras.

Vi får följa ett par av soldaterna i en av de stridande finska bataljonerna som bl.a. består av den udda bonden och officeren Rokka som har ett personligt skäl att strida för sin egen mark mer än för Finland, de meniga soldaterna Koskela och Vanhala samt den unge yrkesofficeren Kariluoto.

Filmen ger en oerhört realistisk inblick över den vanlige soldatens vardag mitt i krigets helvete. Och detta är antagligen en av de bästa filmerna som någonsin gjorts i Finland, väldigt påkostad och välgjord.

skriven 2017-11-30

print

Våra samarbetspartners