LITTLE WING (Tyttö nimeltä Varpu)

Klicka på bilden, för att se hela bilden

Regi: Selma Vilhunen
I rollerna: Linnea Skog, Paula Vesala, Outi Mäenpää

BETYG: FYRA
PREMIÄR: 2017-12-06

Little Wing berättar historien om Varpu som växt upp utan pappa och med en mamma som hon tar hand om mer än tvärtom. Vi får följa hennes försök att gå vidare i uppväxten, som för henne på flera sätt, utan att hon är särskilt medveten om det, betyder att bejaka att vara barn. Det kan låta paradoxalt men fungerar väldigt bra i en film som har fantastiska rollfigurer som känns realistiskt trovärdiga och brinnande levande.

Vi får se världen från Varpus synvinkel på smarta sätt som understryker manusets förståelse för barn- och ungdomsperspektivet. Varpus jakt på sin pappa och frigörelse från sin mamma är både spännande och dramatisk med ständigt överraskande händelseförvecklingar. Upplösningen är konsekvent och lämnar tillfredsställande utrymme för åskådaren att tänka vidare på personerna och deras öden.

Linnea Skog, som långfilmsdebuterar i rollen som Varpu, är ett riktigt stjärnskott som vi förhoppningsvis kommer att få se mycket mer av i framtiden. Stämningen i Little Wing är ofta tung och nedslående, en vill hoppa in i filmduken och hjälpa rollfigurerna, men aldrig utan hopp. Varpus utmaningar är engagerande och när eftertexterna börjar rulla så har alla i publiken bevittnat en berörande historia som lockat till både uppsluppna skratt och knutna nävar av ilska. Little Wings fler varma stunder av mänsklighet i en kall värld gör att vi, trots filmens många scener av dåligt mående och trasiga relationer, lämnar biografen med ett leende på läpparna och funderingar på hur viktigt det är att, både som individer och som samhälle, ta hand om varandra på bra och genomtänkta sätt.

skriven 2017-12-06

print

Våra samarbetspartners