MORDET PÅ ORIENTEXPRESSEN (Murder on the Orient Express)

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Regi: Kenneth Branagh
Skådespelare: Tom Bateman, Penelope Cruz, Willem Dafoe, Judi Dench, Johnny Depp, Derek Jacobi, Michelle Pfeiffer
Premiär:: 2017-11-24
Betyg: 3

Agatha Christie må ha varit död i över fyrtio år, men hennes detektivhistorier är långt ifrån bortglömda. Nu har Fox med en dubbelarbetande Kenneth Branagh både i regissörsstolen och i huvudrollen som Hercule Poirot uppenbarligen för avsikt att dra igång en franchise av dessa klassiska historier. Så särskilt nödvändigt ur en en rent konstnärlig aspekt ter sig dock inte detta stjärnspäckade påfund. Efter att ha skådat denna nya Mordet på Orientexpressen ter sig de rosade filmerna och tv-produktionerna med Peter Ustinov och David Suchet i huvudrollen faktiskt överlägsna.

Fast handlingen följer förstås troget förlagans historia. Det är trettiotal. Platsen är den lyxiga Orientexpressen med tretton individer som till större delen är främlingar för varandra. Hercule Poirot är en av dem, och det är allt tur eftersom ett mord sker någon gång på vägen. Ett mysterium, givetvis. Men Poirot sätter omgående sina små grå celler i arbete.

Det behöver väl knappast påpekas att Kenneth Branagh har iscensatt ett både tjusigt och påkostat kostym- och detektivdrama. Fast med detta sagt så känns det hela också en aning lättviktigt och faktiskt inte så spännande och tajt berättat som man hade förväntat sig. Trevlig och underhållande är filmen dock. Den rullar bokstavligt bara på i en lagom skön takt utan att direkt uppvisa någon större nerv ens i den väl rumphuggna upplösningen.

Skriven 2017-11-22

print

Våra samarbetspartners