GOD’S OWN COUNTRY

Klicka på bilden, för att se hela bilden

Regi: Francis Lee
I rollerna: Josh O’Connor, Gemma Jones, Harry Lister Smith, Alec Secareanu

BETYG: FYRA
PREMIÄR: 2017-11-24

Jag hävdade när det begav sej att svallvågorna som kom i kölvattnet på Brokeback Mountain i hög grad berodde på att det handlade om två cowboys mer än två homofiler. När t.ex. Tony Curtis och Ernest Borgnine vägrade se filmen var det mer för att de såg western skamfilas än på själva temat. Skulle tro att de fått sällskap av John Wayne och Garry Cooper om de levat och verkat. Homo och lesbisk kärlek har inte varit tabu på film på många år i tider med gay-parader till höger och vänster. Man kan mycket väl säga att regissören och manusförfattaren Francis Lee uppvuxen i New Yorkshire vill göra en nostalgisk tripp till sina rötter genom att berätta en mustig och stilfull historia med näring i just Brokeback Mountains kontroversiella tema fast det nu handlar om får och inte hästar.

Johnny Saxby (Josh O’Connor) kämpar på för att få gården att fungera och hålla relationen till sin bistre far i någorlunda hanterbara former. Fritiden handlar mest om sprit och lösa förbindelser utan känslor. När så den rumänske gästarbetaren Gheorghe Ionescu (Alec Sereanu) kommer in i bilden reser Johnny till en början ragg mot honom precis som övriga omgivningen som han nästan ser som en personlig förolämpning. Men när han sänker garden börjar en varm och tillitsfull kärlek spira och på detta utkristalliseras en mycket känslofylld och stilfull film där bildspråket hela tiden bär en sparsamma musiken och dialogen på sina axlar.

Det förvånar inte att priser duggar som ett still vårregn över filmen och det kan t.o.m handla om Oscars för flera av de inblandade när den dagen kommer.

skriven 2017-10-23

print

Våra samarbetspartners