WIND RIVER – Klipp “Hur långt klarar man att springa barfota härute?”

Klicka på bilden, för att se hela bilden

Taylor Sheridan vann Un certain regard-priset för Bäste regissör vid Cannes filmfestival i år för Wind River. Denna atmosfäriska kriminalthriller är en del av den Sheridan-trilogi som även omfattar Sicario och Hell or High Water. Sheridan skrev manus till båda filmerna och Oscarsnominerades för den senare; Wind River har han såväl skrivit manus till som regisserat. Liksom Sheridans tidigare manus berättar Wind River en engagerande historia, samtidigt som filmen exponerar USAs baksida. Det är min nations stora skam hur urinnevånarna behandlas. Vi konstnärer måste med knutna nävar höja våra röster för dem, sa Sheridan när hans film hade världspremiär i Cannes.

Vi befinner oss i Sheridan-typiskt landskap – snötäckta, bitande kalla Wyoming, där viltvårdaren Cory Lambert (Jeremy Renner) jagar vilddjur som river boskap. En dag finner han det frusna liket av en ung kvinna som tillhörde traktens urinnevånare. Det visar sig vara Lamberts döda dotters väninna Natalie, vilket väcker smärtsamma minnen till liv. FBI skickar agenten Jane Banner (Elizabeth Olsen) från Las Vegas, illa rustad för såväl landskap som väderlek. I jakten på mördaren bildar hon ett omaka par med Lambert, som samtidigt måste konfronteras med sin dotters död tre år tidigare. Gil Birmingham från Hell or High Water ses som Natalies far, och veteranen Graham Greene spelar områdets polischef.

Wind River har svensk biopremiär 12 januari 2018.

© Scanbox Entertainment

print

Våra samarbetspartners