JUSTICE LEAGUE

Klicka på bilden, för att se hela bilden

Regi: Zack Snyder
I rollerna: Gal Gadot, Ben Affleck, Henry Cavill, Ezra Miller, Jason Momoa, Amber Heard, Diane Lane, Connie Nielsen, J.K. Simmons, Jeremy Irons, Willem Dafoe, Jesse Eisenberg

BETYG: TRE
PREMIÄR: 2017-11-15

Wonder Woman blev i slutänden filmen som gav hopp för DC:s filmiska universum. Patty Jenkins film blev både rosad och den mest inkomstbringande filmen någonsin, signerad en kvinnlig regissör Med rätta, tycker jag. Fast detta trissade förstås upp förväntningarna inför releasen av Justice League, som äntligen sammanför superhjälteteamet med samma namn på vita duken.

Chefsdesignerna Zack Snyder har fått ta emot mycket stryk för sin allvarliga och lite högtravande vision för DC:s superhjältar. Tämligen orättvist, tycker åtminstone jag, som likt gubben mot strömmen nog vill hävda att både Batman V. Superman och speciellt Man of Steel är betydligt bättre än sina rykten. Inte minst rent visuellt är Snyder betydligt duktigare än gänget bakom de överlag mer färglada Marvelhjältarna på att skapa nyanser och stämning i bildspråket. Tjusighetsfaktorn är med andra ord i vanlig ordning hög i DC-världen.

Fast den här gången tycks Snyder – eller är det inhoppande och okrediterade Avengersregissören Joss Wheadon – lyssnat på belackarna. För Justice League är onekligen mer humoristisk än ovanämnda föregångare. Särskilt den coole Aquaman och den socialt obekväme The Flash i Jason Momoas respektive Ezra Millers skepnader lockar till fniss i detta avseende.

Handlingen då, frågar sig måhända vän av ordning. Tja, alla som tror att världens blotta existens är hotad ännu en gång kan räcka upp handen nu. Den här gången stavas hotet Steppenwolf, en slagkraftig herre som hämtad ur nordisk mytologi, men med krafter nog att förinta en värld. Eller något ditåt. Flygande vampyrer från rymden utgör också en viktig beståndsdel, och kanske lurar Lex Luthor i kulisserna också.

Samtidigt kan man konstatera att det inte är helt lätt att ge alla karaktärerna vettig speltid när så många trådar ska sys ihop. Kanske hade en del av det storskaliga fajtandet på slutet kunnat bantas en aning till förmån för lite generösare bakgrundstecknande av de nya figurerna, substans är trots allt underskattat i sådana här sammanhang. Eller varför inte lite mer fokus på eftermälet till Supermans död.

Fast det sistnämnda misstänker jag att de högsta hönsen på finansierande Warner Bros hade haft starka invändningar emot av krassa ekonomiska skäl, så jag nöjer mig med att konstatera att Justice League både levererar ett fartfyllt tjusigt äventyr och balanserar kravet på humor med den vision Snyder snickrade fram i DC-tidernas begynnelse på utan att kompromissa alltför mycket. Sedan får var och en tolka det som den vill.

skriven 2017-11-16

print

Våra samarbetspartners