FROM NOWHERE

Klicka på bilden, för att se hela bilden

Regi: Matthew Newton
I rollerna: Julianne Nicholson, Denis O’Hare, J. Mallory McCree, Octavia Chavez-Richmond

BETYG: FYRA
PREMIÄR: 2017-11-03

Att leva som papperslös i USA är vad som utforskas på bra sätt i denna gripande film om tre tonåringar. Vi får följa vardagen för för ungdomarna och personerna runtomkring dem i Bronx, New York Förutom att behöva hantera alla utmaningar som en vanlig tonåring möter så går de också, efter hjälp från en lärare, till en advokat som utforskar om deras bakgrundshistorier är tillräckliga för att de ska kunna söka för att bli medborgare. Alla filmens ungdomar har varit i landet sedan barnsben och är väl integrerade i samhället, det är hjärtslitande att se dem behöva kämpa för att officiellt tillhöra ett samhälle som de så uppenbart redan tillhör. Mellan deras kamp för framtiden så får vi vi följa deras vardag bestående av high school-studier, kärlek och jobbiga hemförhållanden.

De tre rollfigurerna i fokus är vältecknade och levandegjorda på bra sätt, även i biroller ser vi fina insatser, speciellt från Julianne Nicholson som den väldigt involverade läraren och Dennis O’Hare som den känslokalla och pragmatiska advokaten. Under stora delar av filmen sitter en och knyter nävarna åt hur orättvist det är att vissa människor ska behöva genomlida sådana här saker utan att på något sätt vara att skylla själva, det blir som spel på nya casinon fast med liv som insats istället för pengar. Det är direkt motbjudande med scenerna där advokaten sitter och blir glad när han hittar hemskheter i ungdomarnas liv att ”spela” med, glad för att han vet att det är just sådana saker som behövs för att de ska ha en chans att få stanna permanent och fortsätta sin liv.

Filmens ämnen och tematik är tyvärr högst aktuella i Trumps USA och ett Europa där högervindar vinner billiga och äckliga poänger på retorik om att stänga gränser. From Nowhere berör med sina tre öden och insiktsfulla diskussion och avslutar på ett konsekvent sätt med ett öppet slut som får åskådaren att ta med sig filmens frågor ut från biografen.

Skriven 2017-11-03

print

Våra samarbetspartners