NORDISKA RÅDETS FILMPRIS 2017 – Vinnare

Klicka på bilden, för att se hela bilden

Vinnare av Nordiska rådets filmpris 2017

För första gången sedan Aki Kaurismäkis Mannen utan minne, och för andra gången någonsin, belönas en finsk film med Nordiska rådets filmpris.

Tyttö nimeltä Varpu (Den lilla sparven) av den finska regissören och manusförfattaren Selma Vilhunen, och producenterna Kaarle Aho och Kai Nordberg, har belönats med Nordiska rådets filmpris 2017.

Kaarle Aho mottog priset vid Nordiska rådets prisutdelning i Finlandiahuset i Helsingfors nu i kväll.

Bedömningskommitténs motivering:
”I Tyttö nimeltä Varpu lyckas Selma Vilhunen fånga stora och grundläggande känslor med mycket små medel, och hon bevisar att hon som regissör och manusförfattare besitter en känslighet utöver det vanliga. På ett intelligent sätt leker hon med den typiska framställningen av flickor och unga kvinnor på film, och varje gång publiken förnimmer och förväntar sig ett hot mot huvudpersonen, Varpu, låter Vilhunen henne styra fri från klichéerna, både bokstavligt och i överförd bemärkelse. Varpu är en söt och duktig tjej, som vandrar omkring i en värld där personerna tillåts vara riktiga människor med goda och dåliga sidor, och där deras omgivning helt enkelt utgör en miljö utan att någonsin bli till ett tema. I Tyttö nimeltä Varpu har juryn funnit ögonblick av ren energi och filmisk storhet, och vi vill gärna se mer.”

Sverigeaktuell
Regissören Selma Vilhunen är snart Sverigeaktuell med den omtalade dokumentärfilmen Hobbyhorse Revolution (premiär 24 november). Distributören är Folkets Bio som även kommer att distribuera Vilhunens kommande långfilm.
Tyttö nimeltä Varpu (Den lilla sparven) är regissörens långfilmsdebut.

Nordiska rådets filmpris delades i år ut för den fjortonde gången. Tidigare års vinnare är: Louder Than Bombs (2016), Fúsi (2015), Om hästar och män (2014), Jakten (2013), Play (2012), Svinalängorna (2011), Submarino (2010), Antichrist (2009), Du levande (2008), Konsten att gråta i kör (2007), Zozo (2006), Dråpet (2005) och Mannen utan minne (2002).

© Nordiska rådets filmpris

print

Våra samarbetspartners