SAM OUTLAW, Folk Å Rock, Malmö den 27 oktober 2017

Klicka på bilden, för att se hela bilden

I prästbetyget står det Sam Morgan, men i det professionella kallar han sig Outlaw i efternam. Varför då, kan man fråga sig eftersom den South Dakotabördige sångaren långt ifrån tillhör någon slags inkarnerad ny generation outlawartister i Johnny Cash, Waylon Jennings och de andra legendariska gubbsens anda? Well, enda anledningen är väl att hans numera avlidna mors flicknamn var just Outlaw. För musikaliskt är denne före detta reklamman mer av en lite softare typ, som bejakar både klassisk honky tonk, gråta i ölenballader och snygga countrypopnummer.

Gränsöverskridande traditionalist

Någonstans var det väl betecknande att giget avslutades med en cover på George Straits One Night At a Time för precis som The King of Country är Outlaw på något sätt en traditionalist som korsar gränserna när han känner för det. Fast i modernare tappning då, för all del.

Allt detta fick man bekräftat för sig i fredags. Inte alldeles oväntat, får man väl säga. Mannens två album Angeleno och Tenderheart borde redan ha gjort honom till en hitmaskin på Billboards countrylista. Om det hade funnits någon rättvisa här i världen det vill säga. Men eftersom så alldeles för ofta inte är fallet får vi svenskar åtminstone tillfälle att se honom i intim miljö på trevliga ställen som Folk å Rock.

Kvinnlig harmonikulör

Men sångaren var inte ensam denna afton. Med sig på scen hade han ett band som visade sig vara lika självklart tajt som svängigt. Röstmässigt bidrog i sin tur de två skönsjungande damerna Molly Jenson och Michaela Anne med tjusig stämsång och adderade därmed fin musikalisk kulör till helheten. Man skulle kunna säga att ljudbilden tedde sig både lättflytande och smått slickad, vilket givetvis enbart är menat som något positivt.

Avslappnad uppvisning

Sedan var det förstås det här med låtkatalogen också. Hans båda album vimlar som tidigare antytts av starka sånger, och i fredags fick man sig till livs en avsevärd del av dessa. Bland favoriterna märktes bland annat valsiga Diamond Ring, Ghost Town – ett skolexempel på radiovänlig modern countrypop, Tenderheart och sprittande upptemponumret Keep It Interesting i duett med ovanämnda fröken Jenson.

Samtidigt fanns det förstås betydligt fler godbitar än dessa på setlistan, så summa summarum talar vi i termerna upplyftande avslappnad uppvisning från en riktigt lovande artist med både fräschör och koll på sina rötter.

Skriven 2017-10-30

print

Våra samarbetspartners