LUCKY

Klicka på bilden, för att se hela bilden

Regi: John Carroll Lynch
I rollerna: Harry Dean Stanton, Ron Livingston, David Lynch, Ed Begley Jr., Tom Skerrit

BETYG: FYRA
PREMIÄR: 2017-10-27

Skådespelaren John Carroll Lynch, med över hundra roller i sitt CV, gör med Lucky en enastående regidebut. Passande nog så tar Lynch, främst känd för biroller i filmer som t.ex. Shutter Island, Zodiac och The Founder, en av birollernas konungar, Harry Dean Stanton, och lyfter honom till ”leading man” i en av hans sista roller innan han i år gick bort. Stanton är förträfflig och gör varje sekund av sin 90-årige rollfigurs rutinbaserade vardagsliv till laddade stunder. Manuset, författat av debutanterna Drago Sumonja och Logan Sparks, är fyllt av empatiska insikter om både småstadsliv och det mänskliga tillståndet.

Miljöerna som Stantons rollfigur rör sig i är episkt storslagna och blir en intressant kontrast till den på ytan händelselösa existensen. I biroller så levandegör skådespelare som David Lynch, Ed Begley Jr., Ron Livingston och Beth Grant sina rollfigurer på finstämda sätt som får en att önska en film om deras liv också. Att följa bardiskussionerna om försvunna sköldpaddor, åldrande, relationer, minne och arv är intressant och filmen förmedlar en känsla av liv för rollfigurerna som går långt utanför speltiden.

Lucky lämnar en med ett understrykande av det unika med att vara människa och djuplodande frågeställningar kring ensamhet, samhörighet och meningen med livet och dess olika skeden. För Harry Dean Stanton blir rollfigurens avslutande svanesång till tal ett passande farväl till en karriär som har gett oss många fina rollprestationer.

skriven 2017-10-27

print

Våra samarbetspartners