Com Hem och mörka krafter

Klicka på bilden, för att se hela bilden

Jag är ganska säker på att du inte är obekant med att Posten, Polisen, Skatteverket, olika banker et cetera utsattes för kupper som gick ut på att deras webbplatser ”duplicerades” av bedragare, som var ute efter att komma åt känsliga uppgifter, så som lösenord, bankkontonummer och så vidare. Du blev kanske inte själv drabbad av detta och ändå är du inte ovetande om det. Eftersom du har hört varningar för dessa på radio och tv och du har läst om det i tidningar och på nätet. Banker, Polisen, Posten och Skatteverket går nämligen ut med varningar om dessa bedrägerier, praktiskt taget omedelbart efter att dessa dyker upp på nätet. Senast inom två, tre timmar som sådana phishing- / nätfiske-sidor uppträder, är motreaktioner i full gång.

En nätfiskesida

Com Hems webbmail har också en tvillingwebbplats. Sedan när den är aktiv och lurar till sig känslig information, vet jag ej, men jag vet att jag redan den 16 oktober skrev om problemet och skickade ett mejl om det till Com Hems VD Anders Nilsson, Elisabeth Hellberg, Com Hems HR-direktör och Petra von Rohr, Com Hems ansvarig för IR & Kommunikation. I dag finns nätfiskesidan fortfarande kvar, och inte nog med det, Com Hem varnar inte ens för den.

Långsiktiga skurkstreck

Du som tycker att detta ingenting är att förargas över, borde fundera över, hos hur många tjänster du uppgav din e-postadress, för att bli kontaktad på ifall du exempelvis glömde ditt lösenord. Allt ifrån din Facebooksida, genom dina molntjänster, till dina banker. Dina uppgifter blev kanske redan kapade genom en nattfiskewebbplats. Att du inte märkt något obehag av det? Det är möjligt att det förhåller det sig på det viset. Än så länge. Och kanske det förblir så ytterligare ett år, eller till och med fem. Men plötsligt, när du för länge sedan glömt vem du möjligen skulle kunna misstänka för en obehaglig kapning och missbruk av ditt ett eller annat konto… Skurkar jobbar nämligen inte så sällan långsiktigt. Där kan de skilja sig från de kortsiktiga kvartalskapitalisterna.

Bilden nedan är nätfiske-sidan

Klicka här för köp av och information om artikelförfattarens böcker.

skriven 2017-10-23

print

Våra samarbetspartners