ROGER KARLSSON – nytt soloalbum Gubbjävelvärld

Klicka på bilden, för att se hela bilden

Nu släpper Roger Karlsson sitt sjunde soloalbum ”Gubbjävelvärld”. Med låtar som ”Under solen”, ”Karolina” och ”Kysser Sörmlands jord” är han redan etablerad på den svenska pop- rock- och visscenen. På den nya skivan återvänder Roger till sin ungdoms replokaler i en statligt subventionerad folkhemsidyll och söker kraft att förändra den destruktiva samhällsutveckling vi är på väg att ge i arv till våra barn.

I Roger Karlssons förra album vände han blicken inåt i något av en slutgiltig uppgörelse med sitt förflutna. Den här gången tar han avstamp i den historiska erfarenhet som har präglat hans liv för att möta och utmana en global omvärld kännetecknad av maktmissbruk, konservatism och aggressivitet. ”Jag vill kunna se mina barn i ögonen och säga att jag gjort vad jag kunnat för att de ska få rimliga förutsättningar att föra facklan vidare mot nåt bättre, ljusare och mänskligare. Känna tillit och förtröstan i en öppen demokratisk värld. Så är det inte nu. Därför släpper jag den här skivan”, säger Roger.

För Roger Karlsson, som har sitt musikaliska ursprung i den tidiga punkvågen och som har spelat i kultförklarade Inferno och Tuk Tuk Rally, handlar musik lika mycket om att förstå och sätta ord på, som att förmedla och förändra. ”Min generation hade alla chanser att forma vår framtid så som vi ville ha den. Vi visste ju hur saker och ting skulle vara, det hade vi minsann koll på i våra folkölsosande replokaler och nedklottrade loger. Nu har segregationen och egoismen istället nått ytterligare ett stadium: den som inte bidrar och tillhör samma kultursfär som vi ska kastas ut ur landet och Europa. Så gott som oemotsagd har nationalismen fått fotfäste och styr mycket av den samhällspolitiska dagordningen. Starka krafter styr. Konservativa, gubbnormativa, aggressiva och auktoritära krafter.”

Detta album är det tredje i rad inspelat och producerat av Johan Dereborn i byn Norrfjolsta, strax utanför Sundsvall. Liksom tidigare var inspelningen intensiv och tidsbegränsad med minimala repetitionsförberedelser. Allt medvetet för att bibehålla spontanitet och undvika överproduktion.

Spelningar:
8 november: Stockholm – Debaser Brooklyn bar (Releasespelning)
10 november: Eskilstuna – Eskilstuna Ölkultur
11 november: Järngrisen, Munkfors
17 november: Herregårdskafeen, Halden
25 november: Hedemora – Out ‘n Loud
2 december: Nynäshamn – Folkets hus
16 december: Malmö – Vinny´s
27 mars: Stockholm
(fler datum tillkommer)

© RMP Musik

print

Våra samarbetspartners