NIKLAS EKSTEDT & HENRIK ENNART – Ny bok “Happy Food”

Klicka på bilden, för att se hela bilden

Världens första antidepp-diet!

Alla njuter inte av årstidernas växlingar. Några procent av svenskarna drabbas av så kallad årstidsbunden depression. Just nu innebär övergången till höst och vinter att man blir trött, livslusten minskar och sötsuget ökar. Men ny forskning på tarmfloran visar att deppighet kan botas med mat. Och då inte med någon svårgenomförlig diet – utan med vanlig, välsmakande, njutbar mat. Om detta handlar nya boken Happy Food av Niklas Ekstedt och Henrik Ennart.

WHO klassar depression som den främsta globala orsaken till funktionsnedsättning. Mer än 320 miljoner människor är drabbade. I Sverige får var femte person diagnosen någon gång i livet – och samhällskostnaderna skjuter i höjden.

Nu finns de första bevisen för hur mat påverkar den psykiska hälsan. Och att viss mat faktiskt klarar att bota ångest och depression. Bevisen finns översatta till praktisk handling i nya boken Happy Food, en kokbok med antidepp-mat.

I augusti deltog vetenskapsjournalisten Henrik Ennart som enda journalist i den första internationella expertkonferensen helt inriktad på att diskutera de nya rönen kring hur mat påverkar psyket. Slutsatserna var tydliga. Samma sockerstinna industrimat som orsakar globala epidemier av fetma och diabetes, och som får glutenintolerans och mag- och tarmsjukdomar att skjuta i taket, bidrar enligt allt mer solid forskning till vågen av psykisk ohälsa. Samtidigt blir det allt tydligare hur den mat ser ut som kan ställa allt tillrätta.

I boken Happy Food har kocken Niklas Ekstedt och Henrik Ennart teamat upp för att ge svaren. Det är en kokbok som också är en handbok till ett gladare liv, där Niklas har skapat recept som är en njutning både för kropp och sinne och Henrik förklarar enkelt och initierat hur allt hänger ihop.

Boken innehåller också en antidepp-diet. Perfekt när höstmörkret faller.

Happy Food utges av Bookmark förlag, och finns i handeln den 19 oktober.

© Bookmark Förlag

print

Våra samarbetspartners