THE RASMUS gör skivcomeback efter fem år

Klicka på bilden, för att se hela bilden

Fem år är lång tid i dagens hårda och skiftande musikklimat, men så länge har hunnit förflyta sedan The Rasmus senaste album såg dagens ljus. Nu är dock finnarna tillbaka. Med ny energi, dito hunger, ett nytt svenskt producentteam i bakgrunden och, förstås, ett nytt album. Dark Matters är titeln på verket ifråga, som i vanlig ordning bjuder på ultramelodisk rock med en ny fräsch touch och det välbekanta melankoliska varumärket intakt.

– Yeah, jag är verkligen lycklig över det färdiga resultatet, myser frontmannen Lauri Ylönen. Samtidigt hade det varit bättre om vi varit mer aktiva än vad vi varit de senaste åren. Men vi har alla barn nu, så i dagens läge måste vi tänka på familjelivet också.

Familjeliv vs. kreativitet

Lauri medger gärna att det är svårare att komma igång med musiken nuförtiden. Samtidigt säger han att det varit att föredra att släppa mer material. För kreativitet föder trots allt ännu mer kreativitet. Något frontmannen själv för övrigt gjort sitt bästa för att ta fasta på. Hans andra soloskiva är redan inspelad, och när musiken inte räcker till leder han ett designprogram på finsk tv. Detta må förklara bandets frånvaro från offentligheten de senaste åren, men det har knappast kvävt splittringryktena som oundvikligen florerat i dess kölvatten.

– Fast jag älskar ju att vara kreativ, och om jag tagit en paus då jag inte hade arbetat alls hade jag varit rädd att förlora energin. Dessutom var det ett roligt experiment att göra soloskivan. Den innehåller många instrumentala grejor som vi har gjort galna videos till. Samtidigt var det inget jag ville göra med bandet, det hade bara sabbat det vi byggt upp.

Svenskt producentteam

På tal om det här med att bygga upp, så har Lauri och hans kollegor i The Rasmus denna gång inlett ett samarbete med svenska The Family, produktionsteamet bakom bl.a. Fifth Harmony, Loreen och Måns Zelmerlöw. Ett inte alldeles självklart val av rattare, får man väl säga, men omväxling förnöjer, antyder Lauri, och tillägger
att det alltid är bra att ha med någon utomstående som kan tala om vad som bör betonas för bästa resultat.

– Jag måste säga att jag är väldigt glad över det färdiga resultatet. Vi spenderade mycket tid på att skriva och leta producenter, så vi hade en väldigt tydlig vision vad vi ville göra innan vi gick in i studion. Det är viktigt att utgå från sångerna, och jag gillar sådana som man kan spela på gitarr vid lägerelden. Samtidigt bryter vi stilmässig på varenda låt, vi brydde oss inte om att få dem att passa ihop.

Långlivat samarbete

Dark Matters är The Rasmus nionde album. Ändå har medlemmarna inte ens fyllit fyrtio. Vilket har sina randiga skäl. Vid bildandet 1994 gick de alla bara i första ring. Men det ungdomliga bandet skulle visa sig hålla. Idag tjugotre år och fyra miljoner sålda album senare håller kvartetten fortfarande ihop.

– Det är en helvetes lång tid, och det kan vi tacka vår livsstil för. För även om vi har andra projekt och familjeliv nu, så säger vi alla det samma: om vi inte haft det här hade livet varit tomt. Så länge vi har bandet, finns alltid något att återvända till. Det handlar om kemi, och vi har alla en fin vänskap och respekterar varandra. Så många andra band kommer och går, men vi är lyckliga över att alltjämt finnas kvar.

Kursändring och genombrott

En stor del av framgångarna kan de tacka sitt femte album Dead Letters för. Det var inte bara skivan som bjöd på en musikalisk kursändring, det var också sångsamlingen som gav kvartetten ett internationellt genombrott. Mycket tack vare singeln In the Shadows.

– Det albumet utforskade mörkare vibbar. Samtidigt höll vi på sätt och vis på att bli vuxna då, och vi hade en del press på oss. Men plötsligt bara klickade allting.

”Parties och tjejer överallt”

– Var den plötsliga succén svår att hantera?

Självklart. Vi var bara drygt tjugo när det här hände. Plötsligt reste vi jorden runt. Det var parties och tjejer överallt. Vi levde snabbt, och vi njöt verkligen av det 24/7. Men det hade också varit tufft arbete innan dess. Vi hade släppt fyra skivor, vår trummis hade slutat och försäljningen hade dalat till den grad att vårt skivbolag ville att vi skulle börja sjunga på finska.

– Men när ni nu äntligen slog igenom utomlands; klarade ni att hålla fötterna på jorden då?

Det tycker jag inte. Vi spenderade 250 dagar om året utomlands och levde på turnébussen i flera år. Det var vilt, och vi hade alla våra svaga ögonblick då vi tappade fästet. Men om någon spårade ur sade den som var nyktrast till. Vi fungerade som ett brödraskap, och tog hand om varandra. När någon varit i trubbel har vi alltid kunnat prata igenom det. Att vara rak på det viset är ett finskt drag, antar jag.

skriven 2017-10-16

print

Våra samarbetspartners