JOHN GREEN: Ny roman “Sköldpaddor hela vägen ner”

Klicka på bilden, för att se hela bilden

John Green är äntligen tillbaka med en ny roman, Sköldpaddor hela vägen ner. Boken är fiktion, men också väldigt personlig. Här berättar han om den typ av psykisk ohälsa och de tvångstankar som har påverkat hans eget liv sedan barndomen. Som vanligt med en stor portion humor.

Sköldpaddor hela vägen ner (utgivningsdag 1 november, recensionsdag 15 november), i översättning av Carina Jansson, handlar om 16-åriga Aza Holmes vars tankar rör sig i en oändlig spiral runt bakterier och vad som kan hända om de kommer in i hennes kropp. Hon är aldrig utan handsprit. Detta innebär viss problematik när man vill hångla och inte kan sluta tänka på vad som kan överföras i en enda kyss. Hennes bästa vän Daisy är däremot fullständigt orädd. För allt. Detta, och löftet på 100 000 dollar i hittelön, resulterar i en jakt på den försvunna miljardären Pickett som jagas av FBI. Aza och Daisy navigerar tillsammans det korta avståndet över floden och det avgrundsdjup som skiljer dem från Picketts egendom. Sköldpaddor hela vägen ner är en berättelse om längtan, drömmar och ständigt snurrande tvångstankar.

Med succén Förr eller senare exploderar jag, som kom 2012, blev John Green en av världens mest lästa författare och utsågs av Time Magazine till en av “the 100 Most Influential People in the World”. Han har mottagit mängder av litterära utmärkelser och är en flitig och välkänd vloggare på Youtube. Flera av hans böcker har blivit filmatiserade.

Sköldpaddor hela vägen ner har redan fått ett översvallande mottagande i USA;

It’s so surprising and moving and true that I became completely unstrung /…/ One needn’t be suffering like Aza to identify with it. One need only be human. Everyone, at some point, knows what it’s like when the mind develops a mind of its own. – The New York Times

In an age where troubling events happen almost weekly, this deeply empathetic novel about learning to live with demons and love one’s imperfect self is timely and important. – Publishers Weekly

A richly rewarding read…the most mature of Green’s work to date and deserving of all the accolades that are sure to come its way. – Booklist

© Bonnier Carlsen

print

Våra samarbetspartners