KINGSMAN: THE GOLDEN CIRCLE

Klicka på bilden, för att se hela bilden

Regi: Matthew Vaughn
I rollerna: Colin Firth, Julianne Moore, Taron Egerton, Mark Strong, Halle Berry

BETYG: FYRA
PREMIÄR: 2017-09-22

Det var naturligtvis oundvikligt att uppföljaren skulle komma. För det gick naturligtvis inte att bortse ifrån att seriefilmatiseringen Kingsman: The Secret Service blev en präktig sleeper i den potentiella blockbusterklassen då det begav sig vid premiären för sisådär två och ett halvt år sedan. Plötsligt hade denna våldsamma och humoristiska James Bondblinkning sett till så att filmbolaget Fox fått sin mest givna franchise sedan X-Men.

I nya äventyret är det fara på taket. Kingsmans högkvarter har sprängts i luften. Det behövs en allierad i kampen mot gärningsmännen, och de hittar en i form av Statesman, en amerikansk underrättelseorganisation av det synnerligen hemliga sorten med bourbontillverkning som täckmantel. De visar sig för övrigt även ha Kingsmans döde agent Harry Hart förvarad livs levande i en madrasserad cell. Hur kan det komma sig, undrar säkert den nyfikne. Lugn, det klarnar så småningom, men en sak är klar, och det är att mannens färdigheter behövs i kampen mot Poppy, en kallhamrad, men också ormlikt charmerande drogdrottning, som har en djävulsk plan för att göra sina varor lagliga.

När manusförfattande regissören Matthew Vaugn gick in i det här projektet tycks devisen ha varit ju mer desto bättre. Vilket förvisso kan låta bra på pappret, men om man nu ska vara ärlig ter sig den taktiken sällan särskilt lyckad i det färdiga resultatet. I fallet The Golden Circle är jag dock benägen att göra tummen upp. Visst, etthundratrettiofem minuter är väl långt, några actionsekvenser kunde gott trimmas en aning samtidigt som blinkningarna åt Bond i alla fall tidvis mer har karaktären av skamlös kopiering. Fast överlag är denna ”tvåa” ändå trots allt en publikfriare som håller kvaliteten från föregångaren högt. Visuellt, fartfyllt, skojfriskt humoristiskt och våldsamt på ett frejdigt blodbesudlat sätt är en beskrivning det är lätt att skriva under på. Sedan är förstås det faktum att Elton John är med och driver hejdlöst med sin egen image förstås bara en bonus.

skriven 2017-09-20

print

Våra samarbetspartners