TITANIC – THE EXHIBITION

Klicka på bilden, för att se hela bilden

Detta är till större delen en utställning om människorna som befann sig ombord Titanic den där ödesdigra dagen den 15 april 1912. Det är deras liv och livsöden som kommer i fokus.

JPS Media fick en exklusiv förhandstitt av utställningen dagen innan allmänheten fick komma in.
Den internationellt kände Titanichistorikern Clas-Göran Wetterholm, vars arbete är en av grunderna till utställningen visade runt oss och våra kollegor och gav oss lite mer detaljerade detaljer om bakgrunderna till de ca 200 föremålen. Det mest “kända” föremålet i utställningen är troligtvis Kate Phillips halssmycke som inspirerade James Camerons film. Vi fick även träffa två släktingar till två av de öden som utställningen bygger på, mer om dessa nedan. Många av föremålen kommer också från Titanics systerfartyg Olympic.

Hjördis Ohlsson, barnbarn till resenären Mauritz Ådahl vars anteckningsbok exponeras i utställningen var en av gästerna. Hjördis berättelser kretsade mest kring hennes mors önskan att lägga blommor på sin fars grav, en far som inte hade några minnen utav då hon var väldigt ung när Titanic sjönk. Clas-Göran fick 1994 tillfället att uppfylla moderns önskan genom att kasta ner en krans nära Titanics vrak vid en av expeditionerna. Detta tillfälle fanns även förevigat på film så Hjördis fick vara med på sin morfars begravning.

Gunilla Genrup, släkting med Gerda Lindell även kallad “damen med ringen” i utställningen var den andra gästen. Gammelfaster (morfars syster) Gerda och hennse ring bär på en mycket fascinerande historia. Gunillas mamma var bara 1 år gammal 1912 och under hela hennes uppväxt var ordet Titanic mer eller mindre tabu så mycket av historien hade varit bortglömd om det inte vore för Clas-Göran som pusslat ihop alla bitarna. Hur som så gifte sig Gerda och Edward Lindell 1905 och de samlade ihop pengar under ett antal år för att så småning om kunna emigrera. Man måste då också tänka på att i dagens penningvärde kostade en biljett i 3:e klass ca 70.000… Väl på plats hann Gerda skicka ett antal vykort innan de avseglade. De hade bl.a. haft hjälp av en svensk/amerikansk bok för att förbereda sig på äventyret. När katastrofen var ett faktum och Gerda hade blivit av med Edward och låg i det iskalla vattnet försökte hon kravla sig upp i livbåt A men klarar det inte. En man försöker hjälpa henne men orkar inte. Under tiden Gerda klamrade sig fast vid livbåten tappar hon sin vigsel/förlovningsring (de är sammangjutna som en). Ringen hittas i samband med att livbåt A plockas upp och med hjälp av inskriptionerna identifieras ringen och skickas till Sverige. Gunillas morfar Nils läser i tidningen att ringen är hittad och beger sig till Malmö för att hämta ringen. Ringen går sen vidare i familjen utan att veta historiken bakom…

På onsdagskvällens lilla vip-visning dök ytterligare ett par släktingar till de ombordvarande bla till mannen som försökte rädda Gerda Lindell och Siv Murdoch var man var brorson till förste styrman William Murdoch som i verkligheten var en riktig hjälte och inte så skurkaktig som i filmen som enligt Clas-Göran Wetterholm är den bästa film som gjorts om något som aldrig hänt… På tal om filmen så finns Rose dräkt även här.

Det är verkligen en mycket fascinerande utställning de lyckats sätta ihop och utställningen är väldigt pedagogiskt uppbyggd. Alla besökarna får låna en “iPod” med lurar och sen är det bara att gå ombord en guidad tur.

Och en sista liten funfact – visst ni att ombord på Titanic var svenska det största språket efter engelskan. Det var ju så att det kryllade av svenskar ombord vilket glömts bort i många skildringar av fartygskatastrofen. Det finns även andra svenskanknytningar men de får ni själva upptäcka…

Webbplats

Fakta om Titanic:
· Titanic beställdes den 31 juli 1908.
· Byggdes på varvet Harland and Wolff, Belfast, Irland.
· Sjösattes 31 maj 1911.
· Sjönk den 15 april 1912 efter att ha kolliderat med ett isberg i norra Atlanten.
· Längd 269,1 m Bredd 28,0 m Djupgående 10,5 m Deplacement 52 310 bruttoton. Höjd från skorsten till köl 54 m.
· Propellrar, de små 7 meter i diameter, den stora 9 m.

skriven 2017-09-20

print

Våra samarbetspartners