DET (It)

Klicka på bilden, för att se hela bilden

Regi: Andrés Muschietti
I rollerna: Bill Skarsgård, Finn Wolfhard, Sophia Lillis, Javier Botet

BETYG: FYRA
PREMIÄR: 2017-09-13

Dags att göra en ny generation rädd för clowner, eller påminna de redan skrämda om kraften i Stephen Kings Pennywise, med denna nya filmadaption av romanen Det. Även om jag har fruktansvärt fina minnen från tv-miniserien med samma namn, som hade premiär 1990, så är denna version av högre kaliber. Från romanen har mycket ändrats, givetvis har man tagit bort det motbjudande ”gruppsex”-partiet men också, smart nog, koncentrerat sig på endast på den del av romanen som handlar om barnens kamp mot det ondskefulla väsen som oftast uppenbarar sig som clown (romanens del om vuxna lär vi, med tanke på hur bra denna film gått i USA, få se i en uppföljare).

Bill Skarsgård är bra som Pennywise, med fin balans mellan att vara excentriskt creepy och pompöst terroriserande, men det är samlingen av unga skådespelare som gör att filmen känns i hjärtat. Förutom perfekt regisserade skrämseleffekter, signerade Andy Muschietti, och övergripande tät skräckstämning så är Det en finstämd film om att växa upp som outsiders och uppleva de första kärlekskänslorna, upptäcka sin sexualitet och börja förstå vad det menas att vara en riktig vän.

Miljöerna och småstadskänslan i filmen har en kvalitet som skimrar vackert i 24 bilder i sekunden, känslan av 1980-tal, det årtionde som filmen utspelar sig i, finns där samtidigt som filmen ger en känsla av tidlöshet, som att allt existerar samtidigt en slags nostalgisk dåtid som alla känner igen sig i, oavsett ålder. Det är en njutning från första till sista bildruta med visuella kickar och elegant berättande och kommer att göra clowner ovälkomna på många barnkalas.

skriven 2017-09-13

print

Våra samarbetspartners