DÖDENS APOSTEL (Que Dios nos perdone)

Klicka på bilden, för att se hela bilden

Regi: Rodrigo Sorogoyen
I rollerna: Antonio de la Torre, Roberto Álamo, Javier Pereira, Luis Zahera, Raul Prieto

BETYG: FYRA
PREMIÄR: 2017-08-18

I tidet då Hollywood i alltför stor utsträckning ägnar sig åt att vattna ur sig själv med mjäkiga enahanda explosionsorgier för att tillfredsställa de yngre målgrupperna känns det upplyftande att veta att europeiska filmskapare allt oftare ger sig på de hårdkokta genrerna med utmärkt resultat. Dödens apostel utgör ytterligare en bekräftelse på detta, och att avsändaren är spansk överraskar knappast. Svenskarna soliga favoritland tycks prångla ut filmer på löpande band av alla de sorter.av hög kvalitet.

På många sätt är Dödens apostel en typisk kriminalthriller, men den övertygar på i stort sett varje punkt. Det här är en tät, svettig och stämningsfull skapelse som gradvis driver upp spänningen utan att tempot någonsin tangerar det hysteriska. Ytterst välspelat och välskrivet är det hela också, Det dröjer länge innan mördarens identitet avslöjas, och då kommer den faktisk som en överrakning.

I handlingens centrum har vi har det udda snutparet som är varandra raka motsats. Javier är hetsig, explosiv, går på instinkt och har ett strulige privatliv medan Luis är den tystlåtne, stammande ensamvargen som låter den analytiska förmågan styra. Tillsammans får de ett fall på halsen där äldre kvinnor blir våldtagna och mördade av samma gärningsman. Blotta antydan om att en seriemördare tycks härja får emellertid duons överordnade att vilja lägga locket på. Något Javier och Luis naturligtvis struntar i.

Detta är dock bara början på denna obehaglig och vid behov våldsamma historia, som tar sig en del oväntade vändningar innan eftertexterna börjar rulla. Twisten i upplösningen utgör ännu ett plus, men oavsett vilket är Dödens apostel ett synnerligen välgjort bidrag till denna aldrig sinande thrillergenre. Djupet rent allmänt och de nyansrika personteckningarna hos huvudpersonerna får man på köpet.

skriven 2017-08-11

print

Våra samarbetspartners