THE NILE HILTON INCIDENT – Publiksuccé i Frankrike

Klicka på bilden, för att se hela bilden

Tarik Salehs prisbelönade thriller The Nile Hilton Incident gör publiksuccé i Frankrike. Filmen är den mest sedda svenska filmen sedan Män som hatar kvinnor och har fått lysande recensioner i fransk press.

Tarik Salehs The Nile Hilton Incident, med Fares Fares i huvudrollen som den korrumperade polisen Noredin, gör publiksuccé i Frankrike.

I dagarna passerar The Nile Hilton Incident 300 000 biobesök och är därmed den mest sedda svenska filmen sedan Män som hatar kvinnor (2009), vilket innebär att den passerat bioframgångar som Flickan som lekte med elden (2010), Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann (2014) och Turist (2015).

Filmen visas idag, fem veckor efter premiären, på 180 biografdukar över hela Frankrike, vilket gör den till en av årets största releaser för en icke franskspråkig europeisk produktion.

I undersökningen “L’Echo Du Public” där publiken själva röstar fram bästa biofilm vecka för vecka kom The Nile Hilton Incident etta, före Dunkirk och Baby Driver.

Bland många lysande recensioner märks ansedda söndagsmagasinet Le Journal du dimanche som frågar sig om inte filmen är ”Årets thriller” och Le Monde som beskriver den som en effektiv och spännande berättelse i sann film noir-stil – som man inte ska missa.

– Vi är otroligt glada över det fina mottagandet vår film har fått av den franska publiken och kritikerkåren. Det visar att det går att göra kvalitetsfilm som även tilltalar en stor publik, säger filmens producent Kristina Åberg.

Tidigare har The Nile Hilton Incident firat framgångar vid världspremiären på den prestigefyllda Sundancefestivalen i USA januari i år. Filmen fick strålande recensioner i internationell branschpress och vann juryns pris för ”Bästa utländska film”. Tarik Saleh erhöll även första pris vid filmfestivalen i franska Beaunesunder våren.

The Nile Hilton Incident har redan sålts till närmare 40 länder, bland annat USA, Benelux, Storbritannien och Tyskland för att nämna några.

The Nile Hilton Incident utspelar sig på Tahrir-torget i Kairo, i skuggan av den egyptiska revolutionen, och är inspirerad av ett verkligt mordfall.

Svensk biopremiär den 29 september genom Scanbox Entertainment.

© Scanbox Entertainment Sverige

print

Våra samarbetspartners