THE HIVES, Stora scenen, Stortorget den 16 augusti (Malmöfestivalen 2017)

Klicka på bilden, för att se hela bilden

Det som inte knäcker en gör en starkare, heter det i ordspråket. Något de medelålders grabbarna i The Hives kan skriva under på. Fast huruvida den långbänkslånga juridiska holmgången i samband med den ökända Tambourinehärvan verkligen gjort ens någon av dem det minsta starkare kan man förstås undra. Holmgångaran borde väl snarare ha försvagat dem mangrant.

Inga deppiga miner

Fast på Stortorgets stora scen märktes ingen trötthet, desillusionering eller deppiga miner. Där stod rock `n rollös framförd med energiskt stirrig och uppspelt attityd på programmet precis som vanligt. Dock tycker jag nog att kvintetten låter en aning mer sofistikerade än då det begav sig. Med ålderns rätt kanske, även garagerockare mognar väl med åren. Eller så är det kanske helt enkelt bara så att de blivit duktigare musiker. Gänget visade sig alltjämt kunna röja som få , men det där allra råösigaste anslaget är av allt att döma historia i dagens läge.

Hetsigt häftigt

Ändå tål det att påpekas att Fagerstabandet fortfarande kan bjuda på en hetsigt häftig och svettig show av Guds nåde. I det avseendet har de uppenbarligen fortfarande få övermän. Sådant som inledande Come On, paradnumret Hate to Say I Told You So och kaloristint riffiga Main Offender borde rimligen satt alla tvivlare på plats denna kväll. Här liksom i alla andra nummer lät det tajt och skoningslöst på ett knockande inspirerat sätt.

Kaxig Howlin’ Pelle

Och mitt i allt detta agerade Howlin´ Pelle Almqvist självklart publikdomptör. Frontmannen eldade på massorna, uppmanade till taktfast klapp, suktade ogenerat efter smicker och förklarade att han gör precis som han vill eftersom det var hans scentid där och då. Kaxigt, så det förslår kan man tycka. Men sångaren kom undan med det eftersom han samtidigt tedde sig så gossigt oskyldig, tilltagen var liksom inte riktigt på allvar. Något bandets framträdandet som helhet definitivt var, för övrigt. Det här var nämligen ett gig av internationell klass. Inget snack om saken.

Bildspel från onsdagens festival

Foto: Michael Lindström

skriven 2017-08-16

print

Våra samarbetspartners