10 YEARS släpper nya plattan (how we live)AS GHOSTS

Klicka på bilden, för att se hela bilden

Det händer ibland då ett band återförenas, att tiden stått stilla och inget har förändrats. Men inte då det gäller 10 Years och det är enbart av godo. Då gitarristen/trummisen Brian Vodinh och gitarristen Matt Wantland återvände till alt metal/post grunge-bandet från Knoxville, Tennessee för att spela in gruppens åttonde album och det första för Mascot bröt bandet mot så många regler som möjligt för att skapa något helt nytt: (how to live) AS GHOSTS. Någonting bättre.

“Det är lite lustigt att jag döpte vår senaste platta till From Birth To Burial (2015) eftersom jag trodde det skulle bli vår sista. Utan Brian och Matt kändes det inte längre som 10 Years. Men nu när de har kommit tillbaka är det egentligen en återförening av låtskrivare vilket gör att det känns som att vi fötts på nytt,” säger sångaren Jesse Hasek.

På plattan spelar Vodinh både trummor och gitarr men vid spelningar koncentrerar han sig enbart på gitarrspelet vilket gjort att Chad Huff nu spelar bas och att Kyle Mayer blivit kvar vid trummsetet. “Vi är tillbaka där vi började,” säger Vodinh som lämnade bandet 2013 på grund av familjeangelägenheter. “Det känns fantastiskt att vara tillbaka med mina polare igen och vi är på en bättre plats nu både musikaliskt och kreativt.”

Denna bättre plats beror till stor del på att låtskrivandet blivit mycket mer kollektivt. “Tidigare var det jag och Jesse som skrev låtarna och de andra kanske bidrog med lite detaljer här och där. Nu så är alla med i den kreativa processen från början. Ibland kan vi börja med bara ett riff, ibland med en sångslinga. Vårt formula är inget formula och det funkar faktiskt. Dessutom arbetar vi numera i en betydligt mer konstruktiv och hälsosammare miljö,” förklarar Vodinh.

Samarbetspartner nummer sex är Grammy-vinnande producenten Nick Raskulinecz (Alice In Chains, Foo Fighters, Deftones). “Det var Nick som fick oss att testa och tänka nytt,” förklarar Hasek. “Därför låter plattan annorlunda. Det sista vi ville göra var att upprepa oss för vi har som muskier alltid älskat att testa nya saker och vidga våra vyer.”

Men bandet erkänner att det inte alltid varit lätt. “Vi fick rejält skruvade bollar slängda emot oss av Nick och han utmanade oss hela tiden att ändra i låtar, skriva nytt och fick oss att pröva saker vi normalt aldrig skulle gjort. Han fick oss att skala bort allt överflödigt och hitta till kärnan av varje låt. Han utmanade oss ganska rejält ett antal gånger men det har hjälpt oss att växa och utvecklas.”

Resultatet har blivit 10 Years mest dynamiska och mångsidiga platta. Raskulinecz uppmuntrade bandet att göra sig av med en del av den producerade sången som de använt mycket tidigare för ett mer avskalat och naket uttryck från Hasek. “Vi har tidigare orkestrerat mycket av sången med harmonier i lager på lager. Nick fick oss att ta bort mycket av det. I flera stycken hörs endast Jesses röst istället för den massiva vägg av röster som tidigare. Det får honom att låta mer mänsklig och ju mer mänsklig han låter dessto tydligare går texten fram,” sager Vodinh.

Raskulinecz fick också Hasek att skriva mer direkta och rakare texter. “Några av mina tidigare texter har varit rätt vaga men på nya plattan har jag ansträngt mig för att vara så tydlig jag kan om ämnen som känns angelägna. Jag är äldre nu och har rest världen runt och träffat mängder av människor som berättat om sina liv. Det reflekteras i mina texter.”

Titelspåret (how to live) As Ghosts är en sån låt: “Efter att ha rest runt och upplevt alla politiska, religiösa och sociala oroligheter insåg jag hur många som överväger och planerar sin död istället för sitt liv. De använder sin tro för att peka finger och fördömma. Det är väl bättre att vi fokuserar på nuet och livet än slutet.”

Burnout är ytterligare en betraktelse av mänskligheten. “Den handlar om en person mitt i rampljuset som har alla möjligheter att uppskatta allt det vackra i livet men som är alltför inskränkt för att upptäcka det.”

Blood Red Sky kom ursprungligen från en EP som Vodinh spelat in. “Jag hajade till direkt då jag hörde den för dess annorlunda atmosfär,” säger Hasek. “men jag hade lite idéer om hur sångmelodin skulle låta så vi ändrade lite i den. Den handlar om kampen för en dräglig vardag och hur snabbt din tillvaro bara fladdrar förbi. Men också att vi överlever och tar oss igenom kriserna.”

På plattans första singel Novocaine blickar Hasek inåt. “Efter sex album och drygt hundra låtar så började jag undra om jag redan skrivit mina bästa låtar,” erkänner han. “Men efter ett tag får du riktiga problem. Ibland bedövar livet oss. Man går från glad och positiv i tjugoårsåldern och sen banker livet skiten ur en. Det tror jag drabbar oss alla. Låten handlar om det.”

Det har hänt en hel del för 10 Years sedan de starten 1999. De fick kontrakt med Universal/Republic records p g a deras två egenproducerade plattor Into The Half Moon (2001) och Killing All That Holds You (2004). Deras första platta för ett storbolag, The Autumn Effect (2005), gick direkt in som nummer ett på Billboards Heetseeker Album-lista tack vare hitlåten Wasteland som toppade Billboards Modern Rock Tracks-lista och Through The Iris som hamnade på topp 20 på Billboards Hot Mainstream Rock Tracks-lista.

Även uppfäljaren Division (2008) som hade Rick Parashar (Alice In Chains, Pearl Jam) som medproducent rönte stora framgångar. Den gick upp till nummer tolv på Billboards Top 200 och innehöll hiten Beautiful som nådde plats sex på Hot Mainstream Rock Tracks. Framgångarna fortsatte med Feeding The Wolves (2010) som producerades av Howard Benson (My Chemical Romance, 3 Doors Down) och nådde plats 17 på Billboard top 200 och singeln Shoot It Out nådde plats 6 på Hot Mainstream Rock Tracks.

10 Years turnérade över hela världen med band som Linkin Park, Korn och Deftones men återvände till sina rötter med Minus The Machine (2012) som gavs ut på det egna bolaget Palehorse records. Albumet gick direkt upp på plats två på Hard Rock Albums-listan, plats åtta på Top Rock Albums-listan och som nummer tjugosex på Billboard top 200.

“Vi producerade våra senaste plattor själva så det kändes bra att lämna över de uppgifterna till någon annan den här gången. Vi var tvungna att släppa kontrollen och lita på Nick vilket öppnade upp för nya idéer och gjorde att vi kreativt kunde sträcka ut ordentligt.

(how to live) AS GHOSTS är visserligen bandets åttonde platta men för 10 Years känns den som början på något nytt. “Den förra plattan hade en tyngre, mörk ton för vi var inte harmoniska,” tillägger sångaren. “Ghost känns mycket mer positiv för vi är alla mycket mer tillfreds och lyckligare idag både musikaliskt och med livet. Nu är vi nyfikna på vad resten av världen tycker.”

Låtlista
1 The Messenger
2 Novacaine
3 Burnout
4 Catacombs
5 Ghosts
6 Blood Red Sky
7 Phantoms
8 Vampires
9 Halos
10 Lucky You
11 Insomnia

10 Years Online:
Hemsida
Facebook
Twitter

© Mascot Label Group Scandinavia

print

Våra samarbetspartners