SÄKERT!, Stora scenen, Stortorget den 13 augusti (Malmöfestivalen 2017)

Klicka på bilden, för att se hela bilden

Annika Norlin fortsätter balansera två karriärer under två olika namn. För tillfället ligger engelskspråkiga Hello Saferide på is. Därmed kan hon släppa lös svenskan i full frihet. I våras släpptes fjärde verket under Säkertflagg, en skapelse som i vanlig ordning begåvats med en lika melodiös som skönt ljudande yta samtidigt som lyriken avslöjar både svärta och kärvhet för den som orkar lyssna.

Det mest personliga

Enligt egen utsago är Däggdjur Norlins mest personliga alster hittills, och att så är fallet finns knappast anledning att betvivla trots att honi hög utsträckning överlåter sången till andra. Lyriken avhandlar vardagliga betraktelser och upplevelser utan krusiduller på ett sätt som knappast går att misstolka.

Subtil hämnd

Ta bara några av de låtar sångerskan framförde på Stortorget igår. Som Allt flyter, om våndorna i samband med sociala sammankomster. Eller Det ska hända dig med, en slags subtil hämnd på de mycket yngre pluggkompisarna på universitetet som tycker att hon är gammal.

En annan favorit denna kväll var Funky Nassau, en spröd lite sorgsen sång om ett tillfälle på en festival i hemstaden Östersund då Norlin tillfälligt tappade bort sina vänner. Liksom Snooza, en träffande, aningen frustrerad ögonblicksskildring av en enkel begäran om att partnern ska ligga kvar i sängen en stund till istället för att stressa iväg till jobbet.

Bejakar popsnickeriet

Som synes är det inte den stora (melo)dramatiken denna Norrlandsvokalissa bejakar, men det är mycket lätt att gilla hennes raka närmande till den mänskliga naturen

Sedan uppskattar jag att hon vågar bejaka både ett traditionellt popsnickeri och ett snyggt luftigt sound som lyfter fram melodierna fullt ut, snarare än försöker gå åt ett mer alternativt håll och/eller vara svårmodigt arty bara för sakens skull. Det är inte många som vågar göra så, men gårdagens Säkertgig visade med all önskvärd tydlighet att hon valt rätt väg för sin musikaliska gärning.

skriven 2017-08-13

print

Våra samarbetspartners