MED ÖGON KÄNSLIGA FÖR GRÖNT: ​Hyllad Barbro Hörberg-föreställningen på turné

Klicka på bilden, för att se hela bilden

Efter en kritikerrosad premiär på Storsjöyran i Östersund ger sig föreställningen “Med ögon känsliga för grönt – en musikalisk biografi om Barbro Hörberg” ut på turné. Frida Hyvönen, Love Antell och Mattias Alkberg är några av artisterna som hyllar kultartisten Hörberg i Stockholm, Göteborg, Malmö och Umeå under hösten.

Tidigare i år släpptes Alexandra Sundqvists biografi “Barbro Hörberg – med ögon känsliga för grönt”, den första om artisten. Den hör också till årets mest omskrivna och uppskrivna böcker.

Nu blir boken föreställning där text om Barbro Hörbergs liv blandas med tolkningar ur hennes låtskatt av artisterna Frida Hyvönen, Love Antell, Mattias Alkberg, Sarah Riedel, Linnea Olsson, Sibille Attar, Isak Klasson och Per Störby Jutbring. Den sistnämnde ackompanjerar också de övriga artisterna.

Barbro Hörberg samarbetade med några av våra mest folkkära artister som Lill-Babs, Georg Riedel, Lars Forsell, Beppe Wolgers, Olle Adolphson och Jan Johansson. Hon gav ut fem LP-skivor i eget namn som idag räknas som klassiker innan sjukdom kortade hennes liv 1976, endast 43 år gammal.

I en tid när scenen dominerades av manliga trubadurer och textförfattare klev Barbro Hörberg in och förnyade musiklyriken med sina säregna låtar om vanliga kvinnor och deras längtan. Genom att ständigt ifrågasätta outtalade regler, både inom musiken och inom det egna privatlivet, kämpade hon för en värld som är mer öppen, nyfiken och modig.

Alexandra Sundqvists bok är inte det enda tecknet på en senkommen upprättelse för Barbro Hörbergs betydelse för svensk musik. I fjol blev hon postumt invald i Swedish Music Hall of Fame och en dokumentär om henne sändes i SVT på bästa sändningstid.

Efter en uppskattad uruppsättning på Storsjöyran i Östersund är det nu klart att fler får ta del av den hyllade föreställningen när den i höst gör fyra nedslag i Stockholm, Göteborg, Malmö och Umeå.

Spelschema hösten 2017:
11/10 Malmö, Slagthuset
12/10 Göteborg, Stora Teatern
22/10 Umeå, Idunteatern
25/10 Stockholm, Kulturhuset Stadsteatern

Röster om “Med ögon känsliga för grönt – En musikalisk biografi om Barbro Hörberg”:
“En genomarbetad och kurerad hyllningskonsert” – Dagens Nyheter
“Ett vackert personporträtt” – Länstidningen
“En hyllning till låtskrivandets ädla konst” – Östersundsposten
“Just så där familjär och sorlig som man kan tänka sig att det var på de ”tabaréer” som Barbro Hörberg, Lars Forssell och Monica Nielsen med flera uppträdde på under det sena femtiotalet” – Svenska Dagbladet

© United Stage Artist

print

Våra samarbetspartners