MAUDIE

Klicka på bilden, för att se hela bilden

Regi: Aisling Walsh
I rollerna: Ethan Hawke, Sally Hawkins, Kari Matchett, Zachary Bennett, Gabrielle Rose, Billy MacLellan

BETYG: FYRA
PREMIÄR: 2017-07-28

Om två skepp som mötas i natten och lyckas navigera fram till varandra trots alla blindskär och grund som hela tiden mörklägger deras tillvaro i 30-talets Nova Scotia. Filmen bygger på konstnären Maud Lewis tragiska men också framgångsrika liv som konstnär.

När Mauds (Sally Hawkins) mamma avlider säljer den girige brodern Charles hennes hus och tvångsförflyttar den reumatiskt handikappade Maud till systern Ida där hon vantrivs och vill flytta så snart som möjligt. När den buttre mentalt funktionshindrade Everett (Ethan Hawke) annonserar efter en hushållerska söker hon platsen och lyckas trots Everetts motsträvighet få platsen. Det blir många kontroverser och filmen gör inga försök att ursäkta Everetts ofta tyranniska framtoning utan det blir Mauds lågmälda och accepterande väsen som gör att relationen växer och gror och består hela hennes liv.

Det är en varm och finstämd liten film om att överleva och försöka hitta något positivt även om det krävs ett mirakel att göra det. Även om de ekonomiska förutsättningarna givetvis var värre då för både fysiskt och psykiskt handikappade finns det säkert fortfarande mörka moln på himlen när det gäller samhällets vilja och möjligheter att ställa upp på deras behov. Nu råkar alltså Maud ha en konstnärlig begåvning som ger ekonomisk utdelning men alla är ju inte lycka lyckligt lottade. Många priser kommer att dugga som ett stilla vårregn över filmen och det har redan börjat i Canada.

skriven 2017-07-25

print

Våra samarbetspartners