FÖR MIN DOTTERS SKULL (Au nom de ma fille)

Klicka på bilden, för att se hela bilden

Regi: Vincent Garenq
I rollerna: Daniel Auteil, Sebastian Koch, Marie-Josée Croze, Christelle Cornil, Serge Feuillard

BETYG: TRE
PREMIÄR: 2017-07-21

Utgångspunkten är passion som splittrar en familj, men För min dotters skull utvecklar sig inte som man skulle kunna tro till en historia om efterspelet till en knäckande skilsmässa där ett barn får ta en stor del av den emotionella smällen. Istället bjuder denna verklighetsbaserade skapelse på ett tämligen rak story som allt eftersom tiden går mer och mer får karaktären av ett smått spänningsladdat drama där de juridiska med- och motgångarana står i fokus.

André är en engagerad kärleksfull far till sina barn. De varma känslorna finns där även för hustrun Dany. Däremot är äkta mannen inte närvarande så mycket som hon skulle önska, vilket får henne att falla för den stilige doktorn Dieter. Åtta år senare slå tragedin ner som en bomb. Dottern Kalinka har avlidit i sömnen hemma hos mamman och den doktorerande maken. En naturlig död, påstår inte minst den sistnämnde, men André börjar snart ana att allt inte står rätt till. Han tror att dottern blivit mördad.

Vad som sedan följer är en utdragen kamp i ett snårigt juridiskt nät där André verkligen offrar allt för få se rättvisa skipas. I verkligheten tog processen hela tjugosju år, men regissören har kokat ner skeendena till knappt nittio minuter.

Den kritiske skulle således kunna hävda att manusförfattande regissören Vincent Garenq har väl bråttom. Det skulle jag också, för övrigt, ibland känns det som om man skulle vilja ha mer kött på benen i vissa delar av storyn. Samtidigt går det inte att komma ifrån att berättandet är både rappt och effektivt. Lägg därtill att det hela oundvikligen både berör och är hyfsat spännande, så förstår alla säkert att För min dotters skull är väl värd att se. Och Daniel Auteil i huvudrollen är förstås filmens största behållning.

skriven 2017-07-05

print

Våra samarbetspartners