PINGVINRESAN 2 (L’empereur)

Klicka på bilden, för att se hela bilden

Regi: Luc Jacquet
Berättarröst: Rolf Lassgård

BETYG: FYRA
PREMIÄR: 2017-07-14

Eftersom det är hela 12 år sedan jag lovordade Pingvinresan föreligger ingen risk att jag återupprepar mej när jag skriver att även tvåan är en visuell julklapp mitt i sommaren. Dessa två filmer om ett av jordens märkligaste, stoltaste och mysigaste djur spelar i samma division som Disney när hans studio levererade filmer som “Prärien som försvinner” och “Den levande öknen” på femtiotalet.

Luc Jacquet tog alltså god tid på sej att återvända till Antarktis för att följa upp sin Oscarsbelönade Pingvinresan med en fortsättning på den lille “smokinglirarens” märkliga liv och leverne på en av de ogästvänligaste platser på vårt yra klot. Det är inte svårt att föreställa sej alla problem som dykt upp när han med hjälp av drönare och u-båt visualiserar pingvinens strävsamma och mödosamma väg från vaggan till graven. Från att födas med 50-50 procents chans att överleva väder och vind till att bli en icke flygande fågel i full skala och fullfölja de traditioner som den stolta arten bär på sina axlar generation efter generation.

Historien bärs fram förtjänstfullt av Rolf Lassgårds lugna värdiga röst som perfekt ramar in bilden av en av vår faunas mest respektgivande djurarter i det lilla formatet. En efterföljare som inte står föregångaren efter på några fronter och mycket väl kan återupprepa sin Oscarsbravad.

skriven 2017-07-13

print

Våra samarbetspartners