JEFF KINNEY bland Bonnier Carlsens augusti/septembernyheter

Klicka på bilden, för att se hela bilden

Nio skäl att längta till hösten​.

Filmdagbok för alla mina fans – så blev Det långa loppet film av Jeff Kinney
Ålder 6 – 9
Bokserien “Dagbok för alla mina fans” är en megasuccé i Sverige och resten av världen. Böckerna har också filmatiserats, senast Det långa loppet. För alla Greg-fans som också någon gång funderat över hur en filminspelning går till kommer nu denna bok som bland annat svarar på frågorna: Hur filmar man en flock fiskmåsar som anfaller en minibuss? Hur tillverkar man en robotgris? Varför måste Gregs lillebror Manny spelas av ett par tvillingar och en docka?

Mina smala axlars längtan av Maria Frensborg
Ålder tonår/unga vuxna
Magda går på gymnasiet och är hopplöst och vanvettigt kär i Jens. Bästisen Petra förstår ingenting, det har hon inte gjort på länge. Magda längtar efter en förändring och den kommer; i form av en hemlig inbjudan till Kvinnliga Gymnasieföreningen som sysslar med litteratur, konst och musik. Och som Jens avskyr… Om att vara sig själv, och att förbli sig själv, samtidigt som man är galet förälskad.
Maria Frensborg bor i Uppsala, arbetar som lärare och har tidigare gett ut ett antal böcker för yngre barn. Mina smala axlars längtan är hennes första ungdomsroman och delvis baserad på hennes egen gymnasietid.

Måste du! av Lotta Olsson och Maria Nilsson Thore
Ålder 3 – 6.
”Måste du!” suckar hasselmusen trött när jättemyrsloken först spiller ut sin kopp varma choklad, för att sedan vifta ned sockerskålen och hoppsan, där ramlade visst vasen med blommorna också. När jättemyrslokens brorsdotter, den lilla jättemyrsloken Mini, kommer på besök, går det upp för jättemyrsloken vad hasselmusen faktiskt menar när hon så ofta måste säga ”Måste du!” Vardagsfilosofi för 3 – 6-åringen av poeten och författaren Lotta Olsson.

Julia hjälper till och Julia är trött av Eva Eriksson och Lisa Moroni
Ålder 0 – 3
I Julia-böckerna möts tre generationer i ett spännande samarbete. Eva Eriksson och Lisa Moroni, mor och dotter, både skriver och illustrerar böckerna tillsammans, och Lisas dotter Julia står för inspirationen. Hög igenkänning för två-åringar och deras familjer.

Hata Gustavsberg! av Agnes Lindström
Ålder 12 – 15/tonår
Mirre bor i Gustavsberg. Ett straff, enligt henne. Inget händer någonsin. Ingen kamp förs, ingen överraskar. Helt oväntat är det på en släktmiddag som det vänder. När hennes farbror oreflekterat luftar sina fördomar om ”araber” och homosexuella brister det för Mirre och hon kommer ut som gay. Hon börjar träffa Sanna med det blå håret och äntligen får hon prata politik och könsroller. Men tyvärr råkar Mirre fyllehångla med en kille på en fest och allt brakar storstilat ihop.
Agnes Lindström är 24 år och arbetar som socionom med inriktning på ungdomar. Hon är bosatt i Malmö, men uppvuxen i Gustavsberg. Hata Gustavsberg! är hennes debut.

Bli Hjärnsmart – plugga snabbare och bättre! av Johan Rapp
Ålder 12 – 15/tonår
Det här är en bok för den som pluggar och vill hitta smarta sätt att lära sig mer, spara tid och träna upp minnet. Johan Rapp har kokat ner den senaste hjärnforskningen till lättlästa, konkreta tips på hur man behåller fokus i en värld full av blinkande skärmar, notiser och pling från mobiler och spel. Med illustrationer av Anders Worm.
Johan Rapp är journalist, författare och grundare av världens första förbund för tankspridda: de Tankspriddas Riksförbund.

Slottsmysteriet av Martin Widmark och Helena Willis
Ålder 6 – 9
Greve von Farsen bjuder på egentillverkade praliner från sin plantage. Vallebyborna låter sig väl smaka och tjusas av den framgångsrika greven och hans lyx. Så kan de alla få det, menar greven, bara de satsar pengar i hans nya plantage. Men något är så klart lurt. Lasse och Maja tar sig an fallet. I mysterium nummer 26 får oseriösa finansiella metoder sig en känga.
​Martin Widmark är författare och en engagerad läsfrämjare. 2012 startade han den läsfrämjande stiftelsen En läsande klass, 2014 tilldelades han av Sveriges regering medaljen “Illis quorum meruere labores” för ”hans utomordentliga författarskap och inspirerande arbete med att främja barns och ungas läsning”, och 2016 utsågs han av regeringen till ledamot av Läsdelegationen.

Sagasagor – syskonsjuka, kämparglöd och en envis framtand av Josefine Sundström
Ålder 3 – 6
I den tredje boken med Sagasagor blir Saga sjuk på sitt eget födelsedagskalas, tappar sin första tand, bygger en hinderbana tillsammans med Samir och lyckas på något sätt komma bort från mamma och pappa på det stora möbelvaruhuset. Vardagsäventyr för högläsning eller för den som börjar bli redo att gå från bilderbok till att själv börja läsa textböcker. Illustrationer av Emma Göthner.
Josefine Sundström är författare, journalist och programledare. Den första boken med Sagasagor röstades fram till Svenska Bokhandelsmedhjälpareföreningens årliga pris för bästa barnbok år 2016.

Puck går på bio av Anna-Karin Garhamn
Ålder 3 – 6
Mamma och Puck ska gå på bio. På bion väljer dom vilken film dom ska se, sedan handlar dom popcorn, letar efter rätt biodörr och till sist hittar dom sina platser. Spännande, snart ska filmen börja … Men hjälp! Varför blev det så mörkt? En bilderbok om det allra första biobesöket.

© Bonnier Carlsen

print

Våra samarbetspartners