APORNAS PLANET: STRIDEN (War for the Planet of the Apes)

Klicka på bilden, för att se hela bilden

Regi: Matt Reeves
I rollerna: Andy Serkis, Woody Harrelson, Judy Greer

BETYG: TRE
PREMIÄR: 2017-07-12

Svenska filmtitlar på utländska filmer brukar ibland bli knasiga men den här gången har War for the Planet of the Apes fått en mer passande titel i Apornas planet: Striden. Den förstnämnda är kanske coolare men missvisande då vad vi får se i filmen är mer av en strid, eller en serie av strider, än ett krig för herravälde över planeten. Det ges små ledtrådar till vad som händer på andra platser än de vi får se men jag saknar en helhetsbild över vad som händer i världen, att sätta in händelseförvecklingarna i filmen i en större kontext hade gett mer betydelse till striderna mellan Caesar, huvudprotagonisten i denna reboot-trilogi av Apornas planet, och Woody Harrelsons militärrollfigur.

Specialeffekterna är av toppklass och ger tillsammans med fina skådespelarinsatser, från bl.a. Andy Serkis i huvudrollen, liv och känslor åt den brokiga samlingen av protagonister. Woody Harrelson insats som antagonist är bra men rollfiguren hade behövts utforskas mer på djupet av filmen. Filmen är snyggt regisserad av Matt Reeves (Cloverfield, Let Me In, Apornas planet: Uppgörelsen) på sätt som ger spänning åt så gott som varje ögonblick, speciellt actionscenerna är tajta och precisionssäkert utformade.

Manuset, skrivet av Reeves och Mark Bomback (som tidigare arbetat på så dåliga manus som Die Hard 4.0 och remaken av Total Recall), håller inte samma höga klass som de visuella kickarna, bristen på intressanta kvinnliga rollfigurer är t.ex. beklämmande. Apornas planet: Striden avslutar på underhållande och inlevelsefulla sätt det huvudnarrativ som påbörjades i Apornas planet: (r)Evolution (2011) men håller samtidigt dörren öppen för fler uppföljare.

skriven 2017-07-12

print

Våra samarbetspartners