THE NILE HILTON INCIDENT går upp stort i Frankrike

Klicka på bilden, för att se hela bilden

Idag får Tarik Salehs prisbelönade thriller THE NILE HILTON INCIDENT premiär på fler än 100 biografer över hela Frankrike i en av årets största releaser för en icke franskspråkig film. Filmen med Fares Fares i huvudrollen har fått lysande recensioner i fransk press.

Franska filmkritiker hyllar Tarik Salehs THE NILE HILTON INCIDENT med Fares Fares i huvudrollen som den korrumperade polisen Noredin.

Bland de många positiva recensioner som duggat in de senaste dagarna märks ansedda söndagsmagasinet Le Journal du dimanche som frågar sig om inte filmen är ”Årets thriller” och Le Monde som beskriver den som en effektiv och spännande berättelse i sann film noir-stil man inte ska missa.

Idag får filmen premiär över hela Frankrike på fler än 100 dukar, varav inte mindre än 30 i Paris. Det gör den till en av årets största releaser för en icke franskspråkig europeisk produktion i landet.

– Att få uppleva galapremiären på Paris äldsta biograf, den legendariska Cinéma Le Louxor i stadsdelen Barbès, är en sak jag bara kunnat fantisera om som filmregissör. Hela resan med den här filmen ter sig nästan som en dröm, säger Tarik Saleh.

Tidigare har THE NILE HILTON INCIDENT firat framgångar vid världspremiären på den prestigefyllda Sundancefestivalen i USA i januari i år där filmen mottog strålande recensioner i internationell branschpress och vann juryns pris för ”Bästa utländska film”. Tarik Saleh erhöll även första pris vid filmfestivalen i franska Beaunesunder våren.

Filmen som utspelar sig några veckor före den egyptiska revolutionen på Tahrir-torget i Kairo under den arabiska våren har redan sålts till mer än 30 länder. Den går även upp på bio i USA och Benelux senare i sommar och i Tyskland under hösten för att nämna några av filmens större territorier.

Svensk biopremiär får filmen den 29 september genom Scanbox Entertainment.

THE NILE HILTON INCIDENT är producerad av Kristina Åberg för ATMO i en samproduktion mellan Sverige, Danmark och Tyskland, med stöd från bland andra Svenska Filminstitutet, Danska Filminstitutet och Eurimages. Svenska samproducenter är Film i Väst, Sveriges Television, Nordsvensk Filmunderhållning, Chimney och Scanbox Entertainment.

© Scanbox Entertainment

print

Våra samarbetspartners